Egypte

Egypte / Israel / Jordanië (2013)

Voorjaar 2013 besluiten we om een bezoek te brengen aan het Midden Oosten. De keuze valt op Taba, omdat dit een goed uitvalsbasis is voor een bezoek aan Israel en Jordanië.

16 juni 2013: Amsterdam - Sharm el Sheik
Na het ontbijt op ons gemak vertrokken naar Schiphol. De auto op lang parkeren gestald, bagage gedropt en om 14:05 vertrokken met bestemming Sharm el Sheikh. Daar aangekomen een visum gehaald en met onze privé chauffeur + begeleider naar Taba vertrokken. We rijden door de Sinai woestijn en maken onderweg nog een korte stop in Dahab. De wegen zijn niet overal even goed, dus af en toe is het flink hobbelen. Na 3 uur komen we aan bij ons hotel. We logeren in het Hilton en dit ligt direct aan de grens met Israel; een goede uitvalsbasis om Jordanië en Israel te bezoeken. De controle van de bagage en ons zelf is bij het hotel strenger dan op de luchthaven. Een aantal jaren geleden is er in dit hotel een aanslag gepleegd en dat willen ze niet nog een keer. Nadat we ingecheckt zijn wordt er op onze kamer nog een laat diner geserveerd. Inmiddels is het rond middernacht en duiken we moe van het reizen ons bed in.

17 juni 2013: Taba
Vandaag hebben we doorgebracht aan het strand. Nadat we ons geïnstalleerd hadden onder een palm, met ligbedjes en hangmatten hebben we onze snorkel uitrusting gepakt en zijn de zee in gegaan. Vanaf het (rots) strand zagen we de vissen al zwemmen, maar onder water kun je pas echt genieten van de schitterende kleuren van de tropische vissen. Voor de kust ligt een koraalrif en het is geweldig om te zien. Tino is druk aan het fotograferen en filmen onder water … de GoPro komt goed van pas. Grappig om te zien dat er een bedoeïen langskomt op het strand zittend op een dromedaris. Vanuit onze hangmat zien we de grens overgang naar Israel, de grens met Jordanië (de vlag is goed te zien) en tegen over ons ligt Saoedi Arabië …
Einde dag afgesproken met Sameh van SkyTours in de lobby. Gezellig zitten kletsen en ons programma voor de rest van de week doorgesproken. Zoals gewoonlijk hadden we geen standaardwensen, maar naar wat heen en weer bellen bleek toch alles geregeld te kunnen worden.
Prima dag gehad; vanavond op tijd naar bed want morgenvroeg vertrekken we naar Israel.

18 / 19 juni 2013: Taba - Eilat - Jeruzalem - Dead Sea - Eilat - Taba
Zie reisverslag Israel

20 juni 2013: Taba
Al vroeg worden we wakker … happy birthday … want Ans is jarig.
Na het feestontbijt gaan we naar het strand en liggen uren te snorkelen bij het rif. Als je het water inloopt zie je de vissen in alle soorten en maten druk bezig met eten van het koraal. Het is een prachtig gezicht om de anemoon vissen tussen de tentakels van de zee anemoon te zien zwemmen. We zwemmen verder en zien langs de rif wand veel sponzen, hard (steen) koraal en vele soorten zacht koraal. We zien o.a. rode vlagbaarzen, pauwoogkeizersvissen, rode koraalbaarzen, Napoleon vissen, zee-egels, zee slangen en veel andere soorten waar we de namen niet van weten. Het is een enorm rijk gebied en een geweldige spot om van het zee leven te genieten. Ondanks factor 50 blijken we s’avonds toch flink verbrand te zien op de achterkant van onze benen en rug, volgende keer toch maar een shirt aan houden in het water. Gekleed het water in zie je hier wel meer, maar dan heeft het meestal een religieuze achtergrond.

21 juni 2013: Taba - Nuweiba - Aqaba - Petra v.v.
We vertrekken om 4:20 uur dus de breakfast box is besteld … Zie reisverslag Jordanië

22 juni 2013: Taba
Vandaag slapen we een uurtje langer en gaan weer een dag doorbrengen in het water. Door de situatie in het Midden Oosten blijven veel toeristen weg; een ramp voor de lokale bevolking maar wij hebben er geluk mee … we zijn nog geen Nederlander tegen gekomen en op wat Russen en Engelsen na zie je in dit gebied weinig mensen. In de middag zien we wat wolken binnentrekken en dat werpt prachtige schaduwen op de bergen aan de overkant

23 juni 2013: Taba - Dahab - Sharm el Sheik - Amsterdam
Om 13:30 staat onze taxi klaar en gaan we via Dahab terug naar Sharm el Sheik. We rijden weer door de Sinai woestijn en kunnen deze nu bij daglicht zien. Beloofd weer een mooie rit te worden.
Onze terugvlucht staat gepland om 19:45 uur, dus dat wordt een kort nachtje. Maandag moeten we weer gewoon om 9:00 uur op het werk verschijnen ;-)