
Om 4:45 uur gaat de wekker. Snel naar Geldermalsen, auto parkeren en daarna brengen pa en ma ons naar Schiphol. Nog even een Hollandse koffie en daarna afscheid nemen en boarden voor onze vlucht met British Airways naar Londen. Daar aangekomen pakken we de shuttle bus naar terminal 3 en kunnen vrij snel verder voor onze vlucht naar Canada. We vliegen over Glasgow, IJsland en Groenland en komen om 15:20 uur (locale tijd) aan in Calgary. Daarna auto ophalen en inchecken in ons hotel. We gaan even een uurtje liggen en s'avonds een hapje eten. Voor ons gevoel is het al diep in de nacht maar hier is het nog vroeg in de avond…altijd even wennen die verschillende tijdzones.

We zijn op tijd wakker en zitten dan ook om 8:00 uur in de auto. We rijden langs de skischansen die voor de Olympische spelen geplaatst zijn en laten Calgary al snel achter ons. Via de Trans Canada Highway rijden we richting Banff en dit is een van de mooiste wegen met de Rockey Mountains op de achtergrond. Hier en daar zien we nog sneeuw en af en toe laat een gletsjer zich zien. Nadat we het Banff NP in zijn gereden besluiten we om eerst langs het visitor centre in Banff te gaan. Banff is een leuk stadje waar de beren en het outdoor gebeuren volledig in het middelpunt staan. We drinken koffie bij Evelyn's; dit is de locale Starbucks en staat bekend om zijn home made cookies. Uiteraard proberen wij die ook en daarna hoefden we niet meer te lunchen; ze waren heerlijk maar enorm groot. Daarna gaan we door, want ons doel is de Johnston Canyon. Hier maken we 2 hikes naar de upper en lower falls. Dit zijn in totaal 7 watervallen en we hebben een prachtig zicht in de kloof.


Weer verder en zien dan de Stanley gletsjer liggen, het is al te laat om daar nog naar toe te gaan. Als we weer terug rijden naar Alberta komen we langs de Continental Divide; het water ten westen van deze scheidingslijn watert af in de Grote Oceaan en het water ten oosten van deze lijn in de Atlantische Oceaan. Als het donker wordt rijden we terug naar Banff en gaan naar de hot springs.
Het water zit vol met tufa.Dit is het verharde afzetsel van de mineralen, met name calciumcarbonaat, dat het water op de tocht door de aardkorst heeft opgenomen en de temperatuur ligt rond de 40 graden. Na 10 minuten moet je er even uit en daarna kun je opnieuw genieten. Als we genoeg gedobberd hebben is het inmiddels 21:00 uur en begint het tijd te worden om te gaan eten. We sluiten de dag af bij de Mexicaan met een heerlijke maaltijd en een lekkere cocktail.
Dag 3: Bow Valley Wildlands NP - Banff NP - Yoho NP


Dag 4: Canmore – Jasper
Samen met een Engels gezin en 2 Duitse meiden (kwamen uit Elkeringhausen … laten wij daar nu ons trouwfeest gevierd hebben!) weer van een heerlijk ontbijt genoten. Een omelet met smoked salmon, vers fruit, bananenbrood en een verse foccazia; daar kunnen we wel weer een dagje op teren!

We rijden weer het Banff NP in en nemen na een uurtje de afslag naar de Icefields parkway. Men noemt dit wel "de mooiste weg van de wereld" en wij kunnen ons daar wel in vinden. Na 5 minuten steekt er een zwarte beer de weg over en die zien we vanaf 2 meter afstand. Gaaf! Het lijkt er op dat deze gewond is want hij loopt een beetje kreupel. Als hij weer verdwenen is rijden we verder en genieten van de prachtige panorama route. De hele rit lang is een aaneenschakeling van imponerende met sneeuw en ijs bedekte bergtoppen, eeuwenoude gletsjers, oogverblindende bergmeren en groene valleien. 9 pieken liggen boven de 3000 meter grens dus je hoort ons niet klagen. De temperatuur begint ook flink te dalen dus we zijn blij dat we onze thermische laag aangetrokken hebben. Ongeveer halverwege moeten we ons melden bij het Icefield centre en we komen ruim op tijd aan. In dit bezoekerscentrum krijgen we informatie over gletsjers en het belang van ijsvelden in klimaatonderzoek en uiteraard actuele bijzonderheden over het Columbia Icefield dat in dit deel van de Canadese Rocky Mountains ligt. Het Columbia Icefield is 325 km. groot en tussen de 100 en 365 meter diep. Jaarlijks ontvangt het 7 meter sneeuw. Het ijsveld voedt 8 belangrijke gletsjers in dit gebied waaronder de Athabasca gletsjer die voor ons ligt. Je kunt de gletsjer op met de Ice Explorer ( een excursievoertuig op rupsbanden) of met een IceWalk onder begeleiding van een gids.

Dag 5: Jasper
Zoals gewoonlijk weer op tijd op pad en als 1e een bezoek aan het information centre in Jasper gebracht. We boeken voor vandaag een boottrip over het Maligne Lake en voor het einde van de dag een wildlife tour. Ontbijten in Jasper en gaan dan het Jasper National Park in. Met een oppervlakte van ruim 10.000 km. is Jasper National Park, tevens een UNESCO World Heritage Site, de grootste en meest ongerepte park van de vier aangesloten nationale parken in de Canadese Rocky Mountains. We rijden via de Maligne road naar het meer. Het is 8 graden en het regent hard, dus we zijn benieuwd hoe het 40 km. verder op is. Gelukkig trekt de lucht weer helemaal open als we de boot op gaan en dat blijft gelukkig zo. We varen naar Spirit Island en dat is bekend van alle foto's die je waar dan ook over Canada ziet. Op het eiland is een hut geplaatst met 2 wc's. Dit zijn waarschijnlijk de duurste ter wereld, want dat heeft maar liefst 200.000 dollar gekost. Kunnen we in ieder geval zeggen dat we op de duurste plee ter wereld hebben gezeten! Als we terug komen gaan we zelf op zoek naar wild en spotten een hert en een visarend.

Daarna gaan we hiken in de Maligne canyon en dalen een eind af in de kloof. Het water dondert naar beneden door de smalle kloof en dat blijft een fantastisch gezicht. In de winter is alles hier bevroren en wordt in de waterval aan ijsklimmen gedaan. Wij vervolgen onze route en komen uiteindelijk bij de Maligne rivier uit. Als we weer bij de auto zijn moeten we opschieten, want we worden om 17:15 uur opgehaald door David voor onze wildlife tour. David is onze gids en heeft al 30 jaar ervaring met alle soorten beren en hij geeft dan ook veel informatie over het wildleven. Onderweg zien we een kudde elks (edelherten) - de mannetjes hebben imposante geweien-, een ree, chipmunks (eekhoorns), rotsmuizen en als afsluiter weer een zwarte beer. Rond 22:00 uur zijn we terug bij onze blokhut, snel nog even een hapje eten, douchen en uitgeput naar bed.
Dag 6: Jasper – Clearwater
Om 6:oo uur gaat de wekker en een half uur later zitten we weer op de Icefield Parkway. Als 1e gaan we naar de Athabasca falls; het is nog erg vroeg en we zijn dan ook de enige die hier van de zonsopgang staan te genieten. We rijden verder langs de rivier tot de Saskatchewan falls. Deze zijn minder indrukwekkend dan de Athabasca maar ook erg mooi. Daarna rijden we terug via Jasper en laten de staat Alberta al snel achter ons. Via de Yellowhead pass rijden we British Columbia in. Als we de provincie grens over zijn komen we in een andere tijdzone en moet ons horloge een uur terug gezet worden. We rijden door het Mount Robson provincial park en komen al snel in het plaatsje Tete Jaune Cache. Dit was een handelspost voor de Hudson Bay Company, opgericht door pelsjager Pierre Hastination. Deze Pierre was een Metis, met half Irokees en half Europees bloed. Zijn haarkleur had hij van zijn Europese voorouders meegekregen, want hij was blond. Pierre Hastination was goed bevriend met zijn Indiaanse handelspartners, die hem ‘Yellowhead’ noemden … nu weten we gelijk hoe de weg waar we op rijden aan zijn naam komt: de Yellowhead highway. Het verhaal loopt niet zo goed af voor onze Pierre: niet alle Indiaanse stammen waren ingenomen met de komst van Yellowhead en zijn Metis vrienden, want in 1828 werden Pierre en zijn hele familie door de Beaver Indianen vermoord! Na een kleine 400 km. komen we aan in Clearwater waar we de komende 2 nachten zullen doorbrengen. Eerst weer langs het visitor centre om te kijken wat we willen gaan doen; de keuze valt op raften op de Clearwater river en verder brengen we onze tijd door in het Wells Gray Park. Onze lodge ligt midden in het park dus een prima uitvalsbasis. De bijnaam voor het park is "waterfalls park" en dat klopt: 250 stuks! De 1e waterval (Spahat Falls) die we tegen komen ligt in een spectaculaire omgeving. Het is een 122 meter diepe kloof waar de Spahats Creek zich een weg doorheen gebaand heeft. Hier gaan we picknicken; er zijn slechtere plaatsen…

Dag 7: Clearwater
Vanmorgen wel een heel speciaal ontbijt: recht voor het raam in de achtertuin staan 3 reeën, een moeder met 2 jongen. Dat is nog eens wakker worden … Na het ontbijt gaan we naar Bailey's Shute. Hier vindt ieder jaar de "salmon run" plaats vanaf eind augustus tot half september. We hebben geluk; de zalm is gearriveerd. We zien de zalmen omhoog springen tegen de waterval op weg naar de paai gronden. Gaaf dat we net in deze periode in het West Gray zitten. Daarna teruggereden en snel zwemspullen aan; we gaan whitewater rafter. We hebben een halve dag geboekt en worden met een busje weggebracht.


Nadat we gedoucht hebben rijden we door naar Helmcken Falls (147 m. hoog) en Dawson Falls. Deze laatste worden ook wel de "little Niagara falls" genoemd. Inmiddels is het bijna donker en sluiten we de dag af met een lekker diner.

Dag 8: Clearwater – Lac La Hache
Na het ontbijt nemen we afscheid van de andere B&B gasten (Duitsers en Zwitsers) en rijden het park uit. We laten Clearwater achter ons en reizen verder British Columbia in. We rijden via een hoge pas de Cariboo-Chilcotin regio in die bezaaid is met ranches en waar alles en iedereen een “western” aanblik heeft. Williams Lake is de belangrijkste plaats in deze regio. De Williams Lake Stampede, die tijdens het weekend van Canada Day georganiseerd wordt, is een van de grootste rodeo’s in Noord-Amerika en heeft niet alleen de gebruikelijke rodeo-onderdelen op het programma staan, maar ook iets als “wilde koe melken". Als we Williams Lake in rijden heeft de dagelijkse ochtendbui plaatsgemaakt voor een voorzichtig zonnetje en verkennen we het plaatsje. Als we uitgekeken zijn rijden we verder naar Lac la Hache. We zitten midden in het merengebied en ver van de bewoonde omgeving. Onderweg komen we overal loslopende koeien tegen; als we uiteindelijk op de Ten-ee-ah lodge aankomen blijkt dit een ranch te zijn waar ook de paarden overal loslopen. We worden gastvrij ontvangen met een welkomst borrel en worden daarna naar onze lodge gebracht. Het is een Canadese blokhut aan het meer en we beschikken over eigen kano's / kajaks.
Dag 9: Lac la Hache

Na het ontbijt maken we ons klaar om te paard het bos in te trekken. Onder begeleiding van 2 gidsen trekken we er op uit. We zien hier en daar afdrukken van berenpoten, maar de beren zelf hebben we niet gespot. Het weer is wisselvallig, maar dat hoort een beetje bij dit gebied in deze tijd van het jaar. De nachten zijn vaak koel; winters zijn doorgaans koud, incidenteel oplopend tot zeer koud, maar de temperaturen blijven gemiddeld beneden het niveau dat elders in Canada als gebruikelijk wordt ervaren.Vanaf de heuvel hebben we een mooi overzicht over de omgeving en kijken we uit op het Spout Lake. Na een paar uur komen we terug op de ranch en gaat Tino hout hakken voor de kachel…. eerst even warm worden! Daarna komt de zon te voorschijn en besluiten om het water op te gaan. We kijken uit over dit grote meer en op 7 km. afstand ligt een klein eiland; dat lijkt ons een leuke stop. We delen een Canadese kano en liggen stabiel in het water. We zijn de enige op dit grote meer en afgezien van wat vogels is het helemaal stil. Aan het einde van de middag komen we terug en gaan nog even relaxen. Tegen zonsondergang lopen we nog even naar de bever burcht maar de bevers geven niet thuis...
Dag 10: Lac La Hache – Gold Bridge


Dag 11: Tyax resort

Dag 12: Gold Bridge – Whistler

Dag13: Whistler – Campbell River

Als we bij de terminal aankomen en een ticket geregeld hebben blijkt dat we ruim op tijd zijn en vrij vooraan opgesteld staan … (lees verder bij Vancouver Eiland)
