Explore the World

Dag13: Whistler – Campbell River
… Na het boarden gaan we naar het sundeck en hebben een mooi overzicht op de skyline van Vancouver. Na ruim 90 minuten varen zijn we op Vancover Island aangekomen in het plaatsje Nanaimo. Dit is de 2e plaats op het eiland en ook wel de "Hub, Tub en Pub city" genoemd.Dit laatste komt omdat Nanaimo als een hub fungeert, er jaarlijks een badkuip (tub) race georganiseerd wordt en de plaats bekend staat om zijn cafe's. Na ruim 150 km. arriveren we in Campbell River wat bekend staat als de "Salmon Capital of thé world". 3 x raden wat wij vanavond eten … chinook zalm op de Fishermans Wharf in de haven.
Dag 14: Campbell River
DSC06297
Vandaag gaat het eindelijk gebeuren … orka's in het wild zien. Voor Ans de belangrijkste reden om naar Canada te gaan. We vertrekken rond de middag vanaf de Fisherman's warf en rijden eerst een uur met een bus omdat dit 3 uur varen scheelt naar de Johnson Strait. Hier bevinden zich verschillende groepen orka's die vrij toegankelijk zijn. Onderweg krijgen we volop achtergrond informatie van de gids. Hij heeft zijn helle leven al gewerkt met orka's en humpback whales en weet er echt veel van. Als we aan boord zijn nog even wat instructies en al snel zien we de 1e vinnen opdoemen. Er moet +- 400 meter afstand gehouden worden, maar gelukkig trekken de orka's zich daar weinig van aan. Als blijkt dat er ook nog een baby in de groep zit is het feest kompleet. Deze wordt trouwens geboren met oranje vlekken die later wit kleuren. We brengen behoorlijk wat tijd door bij deze groep en worden op de terugweg naar Campbell River nog verrast met een groepje dolfijnen en een visarend. Om 19:30 uur zijn we weer terug in de haven en kijken terug op een geweldige excursie.
DSC06379

Dag 15: Campbell River - Knight Inlet
We laten ons hotel aan zee achter ons en melden ons om 8:30 uur bij Vancouver Air. We zijn de 1e en worden direct ingecheckt; onze rugzakken worden gewogen en we zien de voorbereiding voor de vlucht. Grappig om te zien dat een gedeelte van de bagage aan 1 kant in de drijvers gepropt wordt om een juiste balans te krijgen. Onze vlucht vertrekt op tijd en we zien hoe mooi dit gedeelte van Canada is vanuit de lucht. Wat nu ook opvalt is dat er veel aan boskap /bouw gedaan wordt, maar dan wel gecontroleerd. Overal zie je boomstammen drijven en op bepaalde plaatsen worden deze weer verzameld.
DSC07268
Na 25 minuten landen we in de Knigt Inlet recht voor de drijvende lodge waar we de komende 2 dagen door gaan brengen. De crew staat ons al op te wachten en na de briefing vinden we onze bagage weer terug op de kamer. Even een passende outfit aan want dat is verplicht. Afhankelijk van de trip die je gaat maken moet je een rode jas aan (inclusief zwemvest) of een heel pak. De rubberlaarzen voor de landingen staan ook al klaar en verder kunnen we naar keuze verrekijkers, hiking stokken etc. pakken. Onze 1e trip start om 11:00 uur en we gaan met een open boot de omgeving verkennen en zien wat we aan wildlife tegen komen. We spotten verschillende roofvogels, een hert en wat harbor seals. Als we terugzijn op de lodge is het snel lunchen en weer op pad voor de volgende trip. We worden in een boot geladen en naar de overkant gevaren. Daar worden we onder begeleiding in een bus gezet (de gidsen zijn gewapend met berenspray en we moeten als groepje bij elkaar blijven).
DSC06551
Overal staan borden "danger: you are in the grizzly environment" dus iedereen wordt wat gespannen … nu gaat het echt gebeuren. Na een klein stukje rijden zien we in de rivieren en beekjes al verschillende grizzly's zitten. Jonge beren zijn aan het spelen en oefenen zich in het vangen van een zalm. We zijn in 2 groepjes van 6 verdeeld en worden weer onder begeleiding via een kooi naar een platform gebracht waar we een goed uitzicht op de beren hebben. Het is geweldig om te zien hoe de grizzly's de zalmen uit het water pakken en op hun gemak op eten. Wat ze overlaten wordt door watervogels verder opgegeten en de visarend ziet zo'n lekker hapje ook wel zitten. De beer die een paar meter voor ons zit blijkt een gebroken poot te hebben; we horen van de gids dat dit nooit meer geneest maar zolang hij maar kan eten overleeft hij het wel. Al snel voegt zich er ook een moeder met 2 jongen bij en de camera's maken overuren. Na 2,5 uur gaan we weer op de terugweg, want er wacht nog een volgende trip. Na terugkomst moeten we de hele pakken aan en varen we met een grotere open boot verder de Knight Inlet in.
DSC06515
We zien een groep dolfijnen, veel visarenden en een paar mooie watervallen. Als we tegen zonsondergang bijna op 100 meter van de lodge nog een zwarte beer met jong spotten kan de dag niet meer stuk. We hebben inmiddels al meer dan 20 grizzly's gezien en we hebben nog een dag te gaan! Na het diner gaan we nog naar een presentatie over het wild food wat hier uit de rivier en het bos gehaald wordt en ook verwerkt wordt in het eten. Dat deed de oorspronkelijke bevolking al (First Nation) en de kok die de presentatie geeft behoort ook nog tot de afstammelingen van die groep. Interessant om te proeven, ruiken etc. en we mogen de keuken binnenlopen om het een en ander te proeven.
DSC06776
Naar deze dag hebben we lang uitgekeken en heeft al onze verwachtingen overtroffen. Het sfeertje wat hier heerst is vergelijkbaar met de trip die we destijds naar Antarctica gemaakt hebben. Een hele enthousiaste crew en je gaat van de ene naar de andere excursie. Geen tijd voor relaxen maar daar zijn we ook niet voor gekomen. Wat ook leuk is, is dat er hier nu ook een filmcrew van Disney zit die opnamen aan het maken zijn voor een nieuwe film genaamd Bears. Deze zal september volgend jaar in premiere gaan dus daar gaan wij zeker naar toe. Er is een grote ruimte waar de crew, filmploeg en gasten zoals wij met zijn allen de spaarzame tijd doorbrengen die we tussen de trips door hebben. s' Avonds gaan we moe van alle indrukken naar bed; morgen weer vroeg op want het is om 6:30 uur ontbijten en een half uur later gaan we al weer naar de platforms toe.
Dag 16: Knight Inlet
DSC06750
Na het ontbijt melden we ons bij de juiste gids en gaan direct de boot in en daarna met de truck naar de platforms. Onderweg zien we al veel beren in het water liggen die hun zalm ontbijt aan het oppeuzelen zijn. Er komt weer een vrouwtje met 2 jongen aanlopen die pal voor ons gaan spelen, zalm vangen, eten etc. Geweldig om dit mee te maken! Er komt een mannetje aan lopen en het vrouwtje stuurt haar jongen uit het water en ze kijken elkaar dreigend aan. Vervolgens gaat het vrouwtje rechtop tegen een boom aan staan en begint in de stam te krabben. Leuk om te zien is dat een van de jongen haar voorbeeld volgt en het ook doet, alleen vergeet deze te krabben maar gaat lekker zijn rug tegen de boom aan schuren. Je zal maar jeuk hebben ;-)
DSC06755

Vervolgens zien we een aantal beren naar onze truck lopen en aan de banden beginnen te likken. Schijnbaar smaakt het niet want ze draaien weer om en komen weer terug onze kant op. Op een gegeven moment zien we overal beren en je weet bijna niet waar je kijken moet … camera's aan de kant en gewoon genieten van dit fantastische gebeuren. Als we terug moeten en terug zijn op de lodge zien we het watervliegtuig landen met nieuwe gasten. Ditmaal gaat het wat lastiger, want overal drijft hout. Het is laagtij en er is flink wat hout naar beneden gekomen de afgelopen dagen. We drinken snel iets en gaan met een andere boot mee om te kijken of we nog andere dieren kunnen vinden.
DSC06590
Met name veel adelaars en visarenden komen we tegen. Na de lunch gaan we met nog 2 andere gasten met de hoofd gids op pad en na een paar km. gaat de motor uit en stapt onze gids overboord. Ze trekt de sloep mee en het is doodstil. Op een gegeven moment horen we gekraak en staat er ineens op een paar meter afstand een grizzly voor onze neus. Al snel duikt er een 2e op en net zo snel als ze gekomen zijn gaan ze ook weer weg. Iedereen is onder de indruk en is er stil van. Onze laatste trip van vandaag is met Eddy terug naar het platform. Als we daar aangekomen zijn duikt er een mannetje op dat ook voor de gids een nieuwe beer is.
DSC06617
Ook hij is druk aan het fotograferen en registreert allerlei zaken zoals de kenmerken van deze beer. Als we na een paar uur weer terug komen bij de lodge blijkt dat wij met onze groep als een van de weinigen vandaag erg veel beren gezien hebben en geluk gehad hebben met het spotten. We kijken terug op 2 fantastische dagen in de wildernis met een uitstekende crew die ons goed aanvoelde en weet waar ze mee bezig zijn.
Dag 17: Knigt Inlet - Campbell River - Port McNeil
DSC07229
Om 7:30 uur stappen we voor het laatst met Moira in de boot en gaan langs de oevers om de kijken of we nog wat wild kunnen spotten (verveelt nog steeds niet). Het is erg mistig en daardoor hangt er een mystieke sfeer in de inlet. Op wat vogels, het geplons van de zalmen en de harbor seals na hoor je niets. Van deze laatste tellen we er meer dan 15 en het is altijd leuk om die koppies uit het water te zien opduiken. Het blijven grappige beesten. Als we een 20 minuten onderweg zijn zien we een beer met 2 jongen langs de kant en komt er een visarend aanvliegen die op een paal gaat zitten en begint te eten.
DSC07253
Moira zet de motor uit, stapt overboord en trekt de boot tot op een paar meter afstand. De roofvogel trekt zich niets van ons aan en eet op zijn gemak verder. Na zijn maaltijd gaat hij even uitbuiken en begint daarna met zijn kop in de nek te roepen. Helaas vliegt hij niet weg en moeten wij op tijd terug zijn om ons vliegtuig te halen. Achteraf blijkt dat we tijd genoeg hadden, want door de mist is er vertraging ontstaan en ons watervliegtuig is wel vertrokken, maar kan nog niet landen omdat hij eerst een gat moet vinden. De inlet ligt nog steeds vol met boomstammen en stronken hout en hij moet wel zicht hebben om te zien waar hij moet landen. Na verloop van tijd klaart het iets op en is het vliegtuig ook direct beneden. Er worden 2 nieuwe crew members gebracht en nieuwe bevoorrading. Daarna worden onze rugzakken ingeladen en nemen we snel afscheid. Het is bijna een privé vlucht want we vliegen samen met 2 Australiërs en de piloot. In Campbell River schijnt de zon en na een stop bij Subway gaan we ons melden bij Discovery adventures.
DSC07041
Voor vanmiddag staat een trip "Snorkling with Salmons" op de agenda en die willen we niet missen. We krijgen onze uitrusting compleet met muts, handschoenen etc, want het water is koud. Daarna kunnen we de truck in en rijden we naar het begin van de rivier. Het 1e stuk gaan we met de raft en al snel kunnen we vanaf een rots het water inspringen. Daarna gaat het beginnen: maskers op en kijken maar. Overal om ons heen zien we de "Pink Salmon" zwemmen en er komt geen eind aan. Bij de stroomversnelling gaan we het water uit en lopen terug om dit stuk nogmaals af te leggen in het water. Daarna gaan we met de raft verder op weg naar het 2e gedeelte van de trip. Al snel kunnen we weer het water in en zien ook de grote "Chinook" zalm voorbij zwemmen. We zien er een aantal die meer dan 1 meter lang zijn!
GOPR0107
Opeens wordt er geroepen en blijkt dat er een zwarte beer met jong op de oever is verschenen. Fantastisch om te zien, maar blij dat wij op het water zijn. Als we uitgeraft en gesnorkeld zijn laten we Campbell River achter ons en gaan op weg naar Port McNeill. Dit ligt ruim 200 km. naar het noorden en we blijken daar in een lodge diep in de bossen en aan de Johnstone Strait te zitten. Onderweg lopen er weer beren op de weg; we kijken er bijna niet meer op. Dit laatste klopt natuurlijk niet helemaal … het was wel verrassend - toen we vanavond aan het eten waren- dat er ineens een grote beer de veranda op wandelde. Fascinerend als er alleen een ruit tussen jou en de beer zit. Na verloop van tijd draaide hij zich om en liep via de tuin richting het water en daarna het bos in. Gelukkig zat iedereen binnen (als de zon weg is is het snel koud) en waren er geen paniek reacties. Laterhoren we van de eigenaar dat deze beer vaker op hun terrein loopt en een keer per ongeluk naar binnen wandelende toen een van de gasten de deur had vergeten te sluiten.
Dag 18: Telegraph Cove
Schermafbeelding 2013-08-10 om 21.47.07
Vandaag gaan we kajakken vanaf Telegraph Cove in de Johnstone Strait. Dit gebied staat bekend om zijn wildlife dus we gaan het meemaken. Als we de instructies hebben ontvangen gaan we met 2 Duitsers en een gids het water op. Als we de haven uitgepeddeld zijn komen we al snel in een ondiep gebied tussen 2 eilandjes terecht. Het is laag tij en we zien veel zeesterren, zee-egels in allerlei kleuren en formaten. Het water is erg helder en je kunt prima tot op de bodem kijken. Onder duikers staat dit gebied bekend als een van de beste koud water spots.
DSC07287
We peddelen verder en zien veel van het prachtige onderwater leven voorbij komen. We lunchen ergens onderweg in een baai waar de First Nation eeuwen geleden de rotsen al weggehaald heeft; wij kunnen nu makkelijk aanleggen en genieten daarna van het uitzicht en ons eten. Na de lunch steken we de Johnstone Strait over en gaan aan de andere kant bij een eiland op zoeken naar seals. Als we deze gevonden hebben horen we dat er een groepje orka's onderweg is en al vrij snel zien we de bekende vinnen opduiken. Er komt een groep aanzwemmen en je hoort het snuiven en ziet ze spuiten. We zien ze op korte afstand voorbij komen en dat is geweldig om te zien. Het water is erg rustig en we hebben prima zicht. Als we de ene groep nog aan het nakijken zijn blijken er nog een paar te komen; de whalewatch boten komen er ook aan maar wij zaten 1e klas;-)
Daarna spotten we nog andere seals, maar doordat de orka's kwamen zijn de meeste al weggegaan; hebben geen zin om als lekker hapje voor de orka's te fungeren. Als we weer terug peddelen naar Telegraph Cove zien we in de verte een Humpback whale aan komen. Deze komt niet zo dicht voorbij als de orka's maar we kunnen hem prima volgen. Daarna peddelen we door tot we in de haven zijn en gaan nog even dit historische plaatsje bekijken.Weer een topdag en niets te klagen over het wildlife.
Schermafbeelding 2013-09-08 om 20.19.45
Dag 19: Port McNeill – Tofino
Na het ontbijt nemen we afscheid van de mensen bij de Hidden Cove Lodge en gaan naar Port McNeil. We melden ons bij Bill McKay en kunnen al snel de boot op. Hij is een van de 5 mensen die er voor gezorgd heeft dat de orka's jaren geleden beschermd werden en dat resulteerde in een stuk rainforest en zee wat volledig met rust gelaten wordt. De orka's in dit gebied zijn de meest bestudeerde groepen in de wereld en daar heeft hij ook zijn bijdrage aangeleverd. Als we een half uurtje op weg zijn komen we een groep met honderden dolfijnen tegen. Dit zijn de Northern Pacific white sided dolfins; er zijn veel jongen bij die nog bijna volledig grijs zijn.
DSC07569
Dit dient als bescherming en als ze ouder zijn krijgen ze steeds meer wit op hun lijf. Na verloop van tijd laten we de dolfijnen achter ons en komen een visboot tegen die net hun netten gaan binnen halen. We gaan even kijken en zien dat er een gigantische kwal in het net zit. Er worden een paar vissen uit het net gehaald en de rest wordt teruggezet. blijkt een boot te zijn die onderzoek doet; er zit iemand van de overheid aan boord die de vissen telt en ze kijken naar de grootte en de diversiteit. Als alles in orde wordt bevonden komt er een andere vissersboot aanvaren die de vangst wel mag houden. Daarna varen we door naar de rand van het beschermde gebied. Hier spotten we verschillende orka's waarvan er een aantal flink aan het springen zijn. Fantastisch om te zien, maar dat geldt eigenlijk voor de hele trip. Op de terugweg zien we nog een groep sea lions en als we naar de haven varen zien we als toetje nog een humpback whale omhoog komen en daarna diep onder duiken. Jammer dat het alweer tijd is om verder te reizen;
DSC07727
wij hebben nog een rit van 6 uur voor de boeg naar Tofino. Het schijnt een mooie rit te zien dus we zijn benieuwd. Er zijn niet zo veel wegen op Vancouver Island dus we moeten eerst weer terug richting Nainamo en kunnen daarna de weg naar het westen nemen. Deze blijkt dwars door het Pacific Rim NP te lopen en is een zeer bochtige weg met flinke stijgingen / dalingen percentages. Als de zon onder gaat komt de mist opzetten, dus we komen laat aan in Tofino. Er heerst hier een "surf" sfeertje en we hebben een leuke lodge direct aan het strand.
Dag 20: Tofino
Na het ontbijt gekeken wat we vandaag gaan doen. Het is een trip naar de Hot Springs Cove geworden en we moeten ons om 13:00 uur melden in de haven. We gaan met een klein bootje de oceaan op en moeten 1.5 uur flink door varen voor we er zijn. Er staan flinke golven en we "bumper" flink heen en weer. Gelukkig heeft niemand last van zeeziekte. Onderweg komen we eerst langs een groep zeeleeuwen; altijd leuk om op je gemak te kijken. Daarna varen we door en stuiten op een grote groep zee otters. Ze liggen relaxt op hun rug in het kelp en lijken totaal niet gestoord door ons. Sommigen komen even omhoog om te kijken wat er aan de hand is.
DSC07770
Wat een leuke beesten! In Zuid Afrika hadden we ze wel eens gezien in Storm River maar niet zo goed als nu. Als we genoeg gezien hebben varen we door en komen aan bij het Maquinna Marina Provincial Park. Via een houten plankier lopen we een paar km. door het regenwoud en komen aan bij de warmte bronnen "Hot Springs Cove". Het warme (zeg maar gerust heet) water stroomt via watervallen naar beneden waarbij de temperatuur van het bronwater per poel daalt. We klimmen naar beneden en verbranden bijna onze voetzolen in het hete water; iets verder naar beneden komt er al weer wat oceaan water bij en dat zorgt er voor dat we in deze poel kunnen liggen. Het enige minpuntje is het kelp dat ook in de poel zit; voelt een beetje slijmerig aan tussen je tenen ;-) Als we uitgepoedeld zijn klimmen we de rotsen op en genieten van de zon.
DSC07822
We zitten beschut en dan is het best uit te houden. Daarna lopen we terug en komen op een slang na weinig anders levende dieren tegen. Verder volgt nog een mooie route met de boot terug door de Cluyoquat sound; we zien weer veel zee sterren in de kleuren paars, oranje en hier en daar een groene. Als we rond 19:00 uur weer terug zijn in Tofino gaan we naar Sobo. Hier hangt een relaxt sfeertje en we doen ons te goed aan een flink bord seafood.
DSC07789

Dag 21: Tofino – Victoria: 316 km
Na het ontbijt afscheid genomen van Tofino; zal vreemd zijn om niet meer wakker te worden met het geluid van de golven op het strand. We hadden een lodge op een fantastische locatie aan Long Beach. Via het Pacific Rim NP rijden we weer terug richting Nanaimo.
DSC07880
Onderweg stoppen we bij Cathedral Grove in het MacMillan Provincial Park. Hier vind je enorme Douglas bomen. Sommigen zijn meer dan 800 jaar oud; ongelofelijk wat die bomen allemaal voorbij hebben zien komen. Rond 16:00 uur zijn we in Victoria. We kijken eerst even in het Beacon Hill park voor we naar het hotel rijden. Hier heb je een mooi uitzicht op de USA (je kunt met de ferry naar Seattle; sterker nog … het vasteland van de USA ligt dichterbij dan dat van Canada zelf.) In het zuiden van het park ligt het beginpunt (eindpunt, zegt men in St. Johns op Newfoundland) van de transcontinentale TransCanada Highway, aangeduid met een bord Mile 0 waarvan wij een flink stuk hebben gereden. Daarna zoeken we ons hotel op en blijkt dat we vlakbij het parlementsgebouw zitten aan de haven.
DSC07892
Prima locatie! We gaan eerst even op de fisherman warf kijken en zien weer een seal in de zon liggen; nog steeds een beetje wildlife. Daarna gaan we downtown Victoria. Alles ligt op loopafstand en als je geen zin hebt om te lopen pak je de watertaxi. De stad is erg Brits, veel monumenten waaronder ook een Nederlands carillon. Deze hangt in een 27 meter hoge klokkentoren en was een gift van de Nederlandse gemeenschap t.g.v. de 100e verjaardag van British Columbia. We zien voor het parlement ook een sequoia staan; deze wordt met de kerst voorzien van lampjes en staat symbool voor de provincie. We eten s'avonds onder het genot van een lekkere caesar "steak & lobster" in de haven en dat smaakt prima. Victoria is een kleine relaxte stad waar het prima uit te houden is. Temperatuur was vanmiddag 32 graden, dus dat is weer een heel verschil met een paar weken geleden toen we in de bergen begonnen aan onze reis.
Dag 22: Victoria
Om 10:00 uur hadden we onze laatste trip op zee. Met een snelle boot nog een keer naar de killer whales … Ondanks het prachtige weer hier in Victoria is het op het water koud, dus we krijgen weer een dik pak aan. In de jas zit het life jacket wat wel zo comfortabel is.
DSC08034
Ook de mutsen, handschoenen, zonnebrillen en zelfs zonnebrand zijn geregeld + een spat deken; lijkt overdreven maar we waren er toch wel blij mee. Wij hadden geboekt bij EagleWing en die leggen door hun snelle boten ook een veel grotere afstand af waardoor we ook in de wateren van de USA terecht komen. Dit merk je aan de afstand die er tot de orka's genomen moet worden, beide landen hebben andere regels. We zien er weer verschillende waaronder een mannetje met een enorme vin. Het blijft fascinerend als ze op je af komen zwemmen en we genieten dan ook weer met volle teugen.
DSC08041
Rond 14:00 uur zijn we terug op de fishermans warf. Dit is een verzameling woonboten, pieren, kleine vissersbootjes en vooral veel visrestaurants, waar je de verse vis kunt eten. Wij gaan even omkleden en dan downtown. Bij het IMax theater draait een film waar we eerst naar gaan kijken en daarna lopen we door naar Chinatown. In Victoria bevindt zich het oudste Chinatown van Canada en het is leuk om even rond te kijken en de sfeer op te snuiven. We zien de "gate of harmonious interest" (De belletjes in de zijtorens rinkelen in de wind en zijn bedoeld om de boze geesten te verjagen) en komen in het smalste straatje van Victoria. Aan het eind van de 19de eeuw waren hier de Chinese "opium dens" en gokholen gevestigd. Opiumgebruik was in die tijd nog volkomen legaal in British Columbia, maar gokken niet. De panden waren daarom hermetisch afgesloten en voorzien van kijkgaten om te zien welk volk voor de deur stond. Inmiddels hebben we aardig honger gekregen en gaan bij de Japanner aan de sushi, sashimi en tempura. Mmmmmm! Dat wordt de rest van de avond uitbuiken …
DSC07933Dag 23: Victoria - Vancouver
We nemen op tijd afscheid van Victoria en Vancouver Island en rijden de stad uit naar de ferry. Bij aankomst is het nog mistig, maar als we de haven uit zijn klaart het gelukkig op. Kunnen heerlijk buiten zitten met een mooi zicht op de eilanden om ons heen.
… Na 2 uur arriveren we in Vancouver en dat is weer even wennen. Voor het eerst weer druk verkeer, een skyline met hoge gebouwen en alle drukte die een stad met zich mee brengt.
DSC08128
We rijden direct door naar Stanly park; dit is een van de mooiste stadsparken ter wereld en het bestaat uit een eeuwenoud oerbos. Er wordt druk gefietst, gerolschaatst, hard gelopen en je hebt een prachtig zicht op de stad. In het park staan veel monumenten waaronder de beroemde totempalen. De originele palen in het park dateerden van het einde van de 19de eeuw, maar zijn inmiddels allemaal naar musea verplaatst om ze te preserveren. Totempalen werden en worden gemaakt van boomstammen (veelal red cedar) en zijn normaal gesproken in de openlucht onderhevig aan rot. De huidige locatie van de felgekleurde en versierde palen in Stanley Park werd gekozen vanwege het uitzicht. Wij gaan er gelijk even lunchen en het is leuk om te zien hoe de Japanse toeristen er naar toe rennen, er voor gaan staan, foto maken en weer weg zijn. Daarna gaan we naar het Vancouver Aquarium. In het Pacific Canada Pavilion kunnen je kennismaken met het zeeleven in de Strait of Georgia.
DSC08068
In Arctic Canada zijn de beluga’s (witte walvis) een imposant gezicht. The Wild Coast biedt ruimte aan dolfijnen, zeehonden, zeeleeuwen en zeeotters. Dit laatste hebben we de afgelopen weken volop in de het wild kunnen zien, dus dat onderdeel slaan we al snel over. Er wordt veel aan voorlichting en educatie gedaan en dieren die hier terecht komen worden voor zover mogelijk weer in het wild uitgezet als ze opgelapt zijn. Verder is er een grote afdeling over jelly fish (kwallen) en dat is naast dat het heel interessant is ook prachtig om te zien. Als we uitgekeken zijn zoeken we ons hotel op, dat downtown ligt. De auto wordt leeg gehaald en alles wordt weer netjes ingepakt voor onze terugreis morgen. Straks duiken we de stad nog even in voor een hapje eten en dan begint het toch echt op te schieten.
DSC08152

We kijken terug op een geweldige reis die onze verwachtingen flink heeft overtroffen. De dagen met de grizzlyberen in de Knight Inlet waren heel speciaal en als goede tweede onze kennismakingen met de killer whales. Als je van het wildleven houdt kun je in West Canada prima uit de voeten.

Spicy Caesar
De nationale cocktail van Canada is de caesar. We hebben hem al op allerlei verschillende manieren gedronken, maar hij blijft lekker.
schermafbeelding-2013-09-10-om-23.21.58
2 oz. Forty Creek Whisky or vodka
2 oz. Mott's Clamato juice
2 oz. tomato juice
1 dash Tabasco
1 dash Worcestershire
1/4 oz. Italian dressing
Montreal steak spice
Celery salt