Explore the World

Australie - 3/4 september 2016
DSC07738
Op zaterdag 3  september vertrekken we vanaf Schiphol via Hong Kong naar Sydney. Hier start onze Australie reis en trekken we in 30 dagen via Sydney, Red center, North (Darwin) naar Cairns om vandaar af verder te trekken naar het Oosten.
We vliegen met Cathay Pacific en dat bevalt wederom prima. Komen rond 20:20 uur op 4 september aan in Sydney, New South Wales, en gaan met een shuttle busje naar ons hotel. Dit ligt in The Rocks, een historische plek want hier begon de kolonisering van het 5e continent. De naam komt van de 1e veroordeelden die in 1788 op het rotsige schiereiland hun hutten bouwden. Later verviel dit gebied tot een sloppenwijk waarna men in 1960 begon met de restauratie van het oude centrum. De oude pakhuizen werden omgetoverd tot een aantrekkelijke wijk en wij slapen in het hart ervan in het Harbour Rock hotel. 

Sydney - 5 sep 2016
Na een heerlijk ontbijt lopen we even langs de kade. Zitten 2 minuten lopen van de Harbour bridge en zien aan de overkant het typerende Opera house liggen. Prachtig weer, maar wel fris; de winter is hier net voorbij. 
We starten onze Sydney verkenning op de fiets. Gaan met een gids een leuke tocht maken en krijgen ook veel te horen over de geschiedenis en het tegenwoordige leven in Sydney. We stoppen onderweg bij de oudste pub van de stad, maken kennis met de nationale drank LLB (lemon lime bitter) en drinken een lekker Australisch biertje.
We fietsen over de Harbour bridge, zien het Luna park, klimmen naar het Sydney observatory en kijken vanaf Millers Point uit over de baai. Het is druk met werkende mensen als we over de wharves fietsen met name bij King St. wharf. Via Hyde park komen we langs het Anzac War memorial (WW1), zien de Sydney Tower en lopen daarna door China town. We eindigen onze tocht door de Royal Botanic garden en rijden een rondje rondom het Opera house. Hier is het gezellig druk met veel schoolkinderen die in grote groepen rondlopen en bezig zijn met een showtime project.

Sydney - 6 september 2016
DSC06652
We ontbijten op tijd en lopen vIa de city naar Darling harbour. Hier moeten we ons melden op de Aquarium wharf en gaan aan board van een snelle boot voor onze whale watch trip. Varen rustig door de baai en komen onder de Harbour bridge door. De hoogte is hier ongeveer 89 meter en met het Opera house op de achtergrond is het een imposant gezicht. We varen de zee op en stuiten al snel op een kleine humpback whale. Deze is niet erg actief en we varen door op zoek naar eentje die wat meer in beweging is. Dit vergt wat tijd maar uiteindelijk zien we een grotere die vlak bij de boot komt. Gaaf om weer zo'n reus van dichtbij te mogen zien!
Op de terugweg spotten we net voor we de baai in varen een troep dolfijnen die met ons mee zwemmen. Zij blijven een tijdje bij ons en kiezen dan een andere richting.
Als we terug zijn lopen we naar de ferry en laten ons aan de andere kant van de baai afzetten bij Milsons point. We kijken rond, maken een stop bij de North Sydney Olympic pool en wandelen via de Harbour bridge terug naar the Rocks.

Sydney - 7 september 2016
Om 7:00 uur staan we bij de ferry en checken we in voor onze trip naar Manly. Dit ligt aan de monding van  de oceaan en er hangt een heel relaxed sfeertje. Oudere mensen nemen hun douche in de oceaan en we zien veel mensen hardlopen.   
Wij zijn onderweg naar Shelly beach en gaan daar snorkelen. Hadden dit ooit een keer gezien bij BNN op reis en aangezien we hier nu toch zijn....
We ontbijten bij het boathouse en worden verwend met een soort pizza (= flatbread). Na het ontbijt zien we al snel een busje aankomen met duik- en snorkelspullen. Gaan eerst even een rondje bush maken en daarna ons klaar maken en snel het water in. Het water is bar koud. Een extra shirt onder de wetsuit geeft weinig warmte dus flink in beweging blijven. We zien veel grote vissen, zeeegels, een flinke school grijze lange vissen en een haai. De zeepaardjes hebben we gemist maar onze gids had ze wel gezien. Daarna warm worden en we besluiten om op Manly een mooie hike langs de kust te gaan maken. We lopen door het national park, spotten onze 1e slang (oeps ... een Brown Snake die na de Taipan de gevaarlijkste slang van de wereld is) en lopen onderweg de Australian Memorial walk. Uiteindelijk hebben we bij Fairfax een fantastisch zicht over de grote oceaan en de baai met Sydney op de achtergrond. Einde middag pakken we de ferry terug en gaan een lekker drankje drinken bij het Opera house.

DSC07826
Blue mountains - 8 september 2016
Om 7:15 uur staat Paul met zijn landrover voor de deur; hij neemt ons mee naar de Blue mountains. Er gaat ook nog een Canadees meisje mee dus we gaan er met zijn vieren een leuke dag van maken. We rijden 1,5 uur en gaan bij Glenbrook het National Park in (tegenwoordig ook uitgeroepen tot Unesco site). De Blue mountains danken hun naam aan de blauwe nevelsluier van de etherische olie die de eucalyptusbomen uitscheiden. Deze bergketen rijst op achter de kustvlakte van Sydney tot een 1200 m hoog bebost en ruig plateau. Steile rotsen, indrukwekkende watervallen, lange canyons met de vele eucalyptusbomen bieden een prachtig plaatje. De kakatoes vliegen af en aan en we spotten ook een grote rode papegaai.
We krijgen onderweg onze morning tea met allerlei lekkers uit deze streek. Daarna maken we ons klaar voor de 1e hike van vandaag. We klauteren naar beneden en staan uiteindelijk onderaan een van de watervallen. In de verte zien we de three sisters. Dit zijn 3 zandsteen pieken die de 3 betoverde zussen Gunnedoo, Meenhi en Weemala voorstellen. Toen ze met 3 vrijers flirten werden ze door hun vader voor straf in rotsen veranderd. Nou Hettie en Nettie ... Hebben wij mooi geluk gehad๐Ÿ˜‰
DSC07842
In Katoomba lunchen we met een Australische pie. Daarna gaan we verder naar een andere spot waar we weer een flinke hike gaan maken. We bevinden ons nu meer naar de bovenkant van de canyon en zien ook nog grote rode papegaaien af en aan vliegen. Als we via de bergen terug rijden komen we onderweg nog wat alpaca's tegen en spotten we een grote groep kangaroes. Hier krijgen we gelijk onze afternoon tea dus een prima plek om op ons gemak naar die grazende dieren te kijken.
Het is inmiddels donker als we weer terug komen in Sydney. Laatste avond hier want morgen reizen we door naar Ayers Rock.

Ayers Rock - 9 september 2016
We vertrekken op tijd naar het vliegveld en moeten na de douane nog even water en een lunch inslaan. Op het vliegveld in Ayers Rock zijn geen faciliteiten en we worden daar door Wayoutback opgehaald. Dit gebied valt onder Centraal Australie en we zijn nu in de staat Northern Territory. De beroemde rotsformatie staat hier bekend als Uluru. Voor de lokale Aborigines, de Anangu, is UluแนŸu een belangrijke religieuze plaats. De rots is verbonden met hun mythologie, de Tjukurpa, ook bekend als Droomtijd. Alle facetten van de rots hebben een bepaalde betekenis en zijn met elkaar verbonden via de mythologie in de Tjukurpa. Bepaalde scheuren in de rots zijn voor de Anangu de overblijfselen van een strijd tussen twee mythologische wezens uit de Droomtijd.
De Tjukurpa is grotendeels geheim voor niet-ingewijden. Het is bijvoorbeeld voor Anangumannen verboden om zelfs maar te kijken naar bepaalde delen van de rots die met vrouwen-Tjukurpa te maken hebben en andersom.
Vanuit de lucht zien we Uluru al liggen en het is een imposant gezicht. Wat opvalt is dat het er behoorlijk groen uit ziet en dat hadden we eigenlijk niet verwacht. We voegen ons bij de rest van de groep; die komen vanaf Alice Springs en hebben al 470 km achter de rug. In het Uluru Kata Tjuta NP bezoeken we eerst het cultural centre en daarna lopen we een stuk van de Base walk rondom de monoliet. Annabel - onze gids, kok, chauffeur - vertelt veel over de aboriginals en we zien de rotstekeningen, een put en heilige plaatsen waar niet gefotografeerd mag worden. We eindigen bij Kantu Gorge, een diepe vijver waar altijd water in staat. We respecteren de aboriginals en klimmen niet op hun heiligdom. Dat geldt niet voor iedereen en er komen regelmatig mensen om tijdens de beklimming.
Als het bijna tijd voor de zonsondergang is rijden we naar de sunset area tussen Yulara en Uluru waar we met een glas champagne van de prachtige kleuren genieten die het veranderen van het licht met zich meebrengt.
Daarna snel naar de camping en na het eten rondom het kampvuur nog even goed kennis maken met de rest van de groep. Het is een internationaal gezelschap: Australie, Belgie, Duitsland, Ierland en Nederland zijn vertegenwoordigd. We gaan op tijd onze tent in ... Morgen om 5:15 uur op!
IMG_9806
Kata Tjuta - 10 september 2016
Na een bar koude nacht staan we vroeg op om van de zonsopgang te genieten. Het duurt nog wel even voor het warm wordt dus laagjes kleding over elkaar aan. We rijden  door naar Kata Tjuta. Dit zijn 36 bolvormige rotsformaties en de hoogste heet Mount Olga. 
De kleur van Kata Tjuta varieert onder de veranderlijke lichtinval van rood tot okergeel. Dit komt door de oxidatie van het metaal in de rots.
Volgens de Aboriginals woont op de hoogste rots van Kata Tjuta een mythologische slang, Wanambi genaamd, in een waterhol dicht bij de top. De haren van de slang zijn de donkere lijnen op de oostkant van de rots. De wind die door de vele gaten van de rots waait is zijn adem. Als de slang erg boos is zwelt deze aan tot een orkaan. Wij starten met een hike in de valley of the winds en het waait enorm. Na een paar uur klimmen en klauteren in deze voor Aboriginals heilige omgeving komen we weer terug bij de truck en rijden we naar een lunchplek. We bbq-en en gaan op weg naar de volgende kampeerplaats. Maken een stop op een cattle farm en rijden door naar ons bush camp. Moeten onderweg nog hout verzamelen om een vuur te kunnen maken en te kunnen koken. Hier is na zonsondergang geen licht meer en we zien alle sterren opdoemen. Een prachtig gezicht. WC en douche is een eenvoudig hok van platen zonder deur... Uitzicht op de bush en de kans om bekeken te worden door paarden of dromedarissen. Gelukkig is deze nacht een stuk warmer dan de vorige en slapen we goed. Tino gaat midden in de nacht foto's maken van de sterrenhemel en is in zijn element ... levert weer prachtige plaatjes op.

IMG_9803
Kings Canyon - 11 september 2016
Na het inpakken van de truck gaan we op weg naar Kings canyon en die ligt in het Watarrka NP. De wanden van Kings Canyon zijn meer dan 300 meter hoog. In de bodem van de kloof stroomt Kings Creek. Een deel van de kloof is een heilige plaats voor de Aboriginals. Wij lopen de Kings Creek walk en zien veel planten, vogels en reptielen die het onder in de vallei prima naar hun zin hebben. 
We bevinden ons nu diep in Aboriginal land en rijden over een slechte weg en worden flink door elkaar geschud. Er is verder helemaal niets qua bebouwing en krijgen een goed beeld van dit uitgestrekte en verlaten Red Center gebied. Onderweg weer hout verzamelen en daarna trekken we weer verder. We slapen in het Finke Gorge NP en kamperen bij Glen Helen  en duiken na aankomst snel de Finke river in om bij te komen van de lange rit.  De helft van de groep neemt hier afscheid en wordt opgehaald en naar Alice Springs gebracht; wij gaan met de rest door en drinken er een lekker Australisch wijntje op. Weer een heerlijke dag achter de rug!

Alice Springs - 12 september 2016
Als we ons kamp opgebroken hebben lopen we de Ghost Gum walk. Eerst flink klimmen daarna rustig afdalen naar de vallei. Onderweg weer mooie verhalen en uitleg van Annabel en als kers op de taart zien we op de rotsen een wallabie zitten. Gaaf!!!
Wallabies behoren tot de kleinere kangoeroesoorten. Net als alle kangoeroes hebben ze een buidel. Die buidel is niets anders dan een ruime huidplooi waarin de tepels uitmonden. Die tepels voorzien een jonge kangoeroe van zijn voeding. Maar voordat de buidel in gebruik wordt genomen houdt de aanstaande moeder eerst grote schoonmaak. Een dag voor de geboorte van het jong steekt ze haar kop in de buidel en likt hem helemaal schoon. Een dag later baant het pasgeboren dier zich een weg richting buidel om daar nog 8 maanden uit te groeien.
Hij trekt zich weinig van ons aan en warmt zich op in de zon op de rotsen. Daarna lopen we terug en gaan lunchen. Vervolgens maken we nog een korte stop bij de oker vallei. Prachtige kleuren in deze bergen en streng verboden om ook maar iets mee te nemen. We stappen weer in de truck en na een uurtje stopt Annabel bij een waterhole waar we nog even een uurtje zwemmen (bar koud water). Hier beeindigen wij onze safari, nemen afscheid en worden overgeladen voor onze shuttle naar Alice Springs. Als we in het hotel aankomen gaan we eerst al het rode zand uit de rugzakken schudden en nemen we een lekkere douche. Topdagen achter de rug, leuke mensen ontmoet en kennis gemaakt met het leven in de outback van Australie. Het enige minpuntje waren de vele vliegen; snap nu waarom ze hier hoeden met een vliegennet er om heen dragen. Overdag was het warm, maar s' nachts kan het erg koud zijn. 

Darwin / Batchelor - 13 september 2016
Vandaag vliegen we met Quantas van Alice Springs naar Darwin. Deze plaats is bekend geworden doordat deze stad als eerste door de Japanners werd aangevallen en door de orkaan Tracy die in 4 uur tijd 90% van de huizen vernietigde.
We nemen de shuttle en worden voor de terminal afgezet. Na ongeveer 2 uur vliegen landen we op Darwin. We halen onze huurauto op en zitten al snel op de Stuart Highway richting het zuiden. Ons doel voor vandaag is het plaatsje Batchelor waar we in een homestead verblijven. Het blijkt een huis voor 15 personen te zijn met alles er op en eraan. Na aankomst duiken we direct het zwembad in; het is 36 graden dus dat koelt lekker af. s' Avonds eten we met een paar Australiërs die rondtrekken en hebben een relaxte avond. Wij hebben de locale specialiteit geproefd ... Een crocodile burger en een buffalo burger. Smaakt prima, maar morgen gaan we ze maar eens in het wild spotten. Als we terug zijn bij onze homestead moeten we eerst een kikker uit de wasbak verwijderen. Buiten blijken er ook nog een paar flinke te zitten en we horen het overal ritselen in de struiken...we zijn weer in de tropen.

DSC06995
Litchfield NP - 14 september 2016
Na het ontbijt rijden we het national park in. Dit park staat bekend om de vele watervallen, 4 grote en talrijke kleine. De 1e stop is bij Magnetic Termite Mounds. Hier staan metershoge, smalle termietenheuvels die allemaal in noord-zuidrichting staan. Ze noemen ze hier de bouwsels van de kompas termieten. Doordat deze heuvels zo gebouwd zijn wordt oververhitting voorkomen. Wij worden belaagd door vliegen en vluchten al snel de auto in.
We rijden verder en maken bij verschillende watervallen een zwemstop. Overal staat aangegeven waar je wel en niet mag zwemmen i.v.m. de vele krokodillen. We zien onder de bruggen roosters om ze tegen te houden. De meeste zwemstops zijn rockholes en dan geniet je in het water van een bad in het regenwoud. We maken nog een korte hike maar gezien de hoge temperatuur en luchtvochtigheid doen we het rustig aan. Op de camping waar onze homestead zit is de keuken vandaag dicht dus we rijden s' avonds terug naar Batchelor om in het enige restaurantje een hapje te gaan eten. 

Litchfield NP / Kakadu NP - 15 september 2016
Vandaag een flinke rit voor de boeg. We vertrekken vroeg en rijden eerst terug via Batchelor naar de Stuart Hwy om bij Pine Creek af te slaan naar de Kakadu Hwy. Onderweg maken we nog een stop voor een ontbijtje en rijden daarna het Kakadu NP in. We kopen onze passen en plannen daarna onze stops voor vandaag. We maken een korte hike naar een pool maar draaien uiteindelijk om i.v.m. de vele borden over de crocs (krokodillen) die nogal agressief zijn. Ook is lopen met 34 graden en een net (toch maar zo'n stom netje aangeschaft) tegen de vliegen niet lekker meer. Als we weer afgekoeld zijn (lang leve de airco) besluiten we om door te rijden naar Coolinda. Onderweg steken een paar keer wallabies over, leuk om te zien hoe snel ze zijn. We duiken hier even het zwembad in en rijden daarna door naar Yellow river. Hier gaan we aan boord voor een trip door de wetlands. Zien veel vogels en heel veel krokodillen. Dit gebied maakt deel uit van de Yellow water wetlands. We zien de zon ondergaan en varen weer terug. Wij moeten nog een stuk rijden. Het is inmiddels donker geworden en als we uiteindelijk in Jabiru aankomen is het flink zoeken. Uiteindelijk vinden we het resort maar daar hadden we wel iemand voor nodig die met de motor voor ons uit reed๐Ÿ˜„. Auto leeghalen, douchen en moe naar bed.

DSC08200
Arnhemland - 16 september 2016
We staan om 7:00 bij de bakker voor verse koffie en lekkere broodjes. Na het ontbijt worden we opgehaald en we gaan met nog een andere Nederlandse dame naar Arnhemland. Deze regio, die genoemd is naar het Nederlandse zeilschip Arnhem, dat in 1623 bij deze kust landde geldt als oeroud stamland van de aboriginals. Permit om dit gebied in te gaan hadden we al geregeld dus niets staat meer in de weg.
Het is nog even spannend of we de East Alligator rivier over kunnen want het wordt hoog tij en de weg staat al aardig onder water. Gelukkig komen we er over heen en rijden al snel over een "dirt road" door naar Injalak. Hier zien we eerst de aboriginals aan het werk. Zij maken hier de mooie schilderijen, maar bedrukken ook stoffen met hun prints. We zien vrouwen manden maken van pandanusblad en de kinderen worden ook an het werk gezet. We maken ons daarna klaar voor de rots beklimming en Thommo, een aboriginal gids stapt in. Hij neemt ons mee naar Injalak hill en we klimmen tussen de rotsen door naar boven. Hier zien we de rotsschilderingen die de verhalen van generatie op generatie doorgeven. Ongelofelijk dat deze tekeningen 20.000 jaar oud zijn! We horen hoe dit volk hier leefde en hoe het leven zich vandaag de dag afspeelt. Hier in Arnhemland leven ze nog enigszins traditioneel maar de aboriginals die we al eerder ontmoet hebben drinken veel alcohol, eten veel te veel junkfood en zijn niet weg te slaan achter de gokkasten. Zijn het slachtoffer geworden van het Westerse leven. We klimmen door naar het eagle nest en lunchen op de top. We hebben een prachtig uitzicht over dit land en genieten in alle stilte...
Als we weer terugkomen gaan we nog even bij het locale artcenter kijken en gaan daarna terug naar Jabiru. Duiken direct in het zwembad want met deze hitte klimmen is best pittig. Maken daar een praatje met andere reizigers (Aussies) die ook zeer geïnteresseerd in ons zijn. We besluiten om te gaan BBQ maar ineens slaat het weer om en valt de regen met bakken uit de lucht. Het is hier bijna het einde van het droge seizoen en over een paar weken staat hier alles onder water. Voor ons wordt het vandaag gewoon binnen eten klaar maken๐Ÿ˜
DSC08324

Kakadu NP - 17 september 2016
We houden ons aan ons schema ... Vroeg op, om 6:30 uur naar de bakker en op tijd  weg. We rijden eerst naar de Alligator river en zien daar de grote "Salties" in het water. Er staan een aantal vissers op baramundi te vissen en de krokodillen en de vissers houden elkaar goed in de gaten. Als 2 krokodillen met elkaar aan het vechten zijn is het een indrukwekkend gezicht. Daarna vertrekken we richting Jabiru airport; we hebben een scenic flight en het is prachtig om vanuit de lucht de rotsformaties en het ongerepte Aboriginal land te zien. We vliegen tot aan de noord oost kust en zien als we terug komen de uranium mijn liggen. Deze is bijna leeg en dan is het nog maar de vraag wat er met de plaats Jabiru gebeurd. Ook zien we de drooggevallen rivieren met hier en daar een stuk waar nog wel water in staat. Later op de dag trekken we verder en stoppen bij een roadhouse met zwembad. Eerst weer even afkoelen voor we terugrijden naar ons huisje. Als we op ons terras zitten zien we in de boom een aantal grote zwarte vogels die het aan de stok hebben met de vliegende honden die in de boom hangen. Als het donker wordt zien we duizenden vliegende honden over ons heen trekken. Dat zie je in Nederland niet. 

DSC08556
Darwin - 18 september 2016
We vertrekken weer op tijd want vanavond vliegen we van Darwin door naar Cairns. Onderweg maken we nog een stop bij de Adelaide river, ooit het hoofdkwartier van de Australisch-Amerikaanse strijdkrachten, en maken een boot trip over de rivier. Weer veel krokodillen zoals we de afgelopen dagen overal gezien hebben. Als we terug in de auto zitten barst er weer een tropische bui los, dat gaat echt hard!
We zijn al snel in Darwin en kijken rond bij het government house en de parlementsgebouwen. We willen graag het Indo Pacific Marine zee aquarium bezoeken maar dat blijkt gesloten te zijn. Alternatief is de Crocosaurus cove. Dit is een dierenpark en bezit de grootste verzameling zeekrokodillen en dodelijke slangen van Australië. Je kunt er ook in een kunststof cabine afdalen midden in het krokodillen bassin. Wij laten die adrenaline kick aan ons voorbij gaan; zien de beesten toch liever in hun natuurlijke omgeving. Voordat we onze auto inleveren (voor de autokenners ... Toyota RAV4) belanden we in een goede doelen loop "Mile of Mitchelstreet" en grote groepen hardlopers trekken voorbij. We moedigen ze aan want de temperaturen liggen weer ver boven de 30 graden. Daarna door naar het vliegveld en jnchecken bij Quantas voor onze vlucht. We hebben nog 2 uur vliegen voor de boeg en komen rond 23:15 uur aan voor het laatste deel van onze reis aan in de Sunshine state.

IMG_0873
Cairns / Townsville - 18 september 2016
Na ons ontbijt checken we uit bij het hotel en rijden we naar Townsville. Het is ongeveer 350 km rijden waarvan het 1e gedeelte nog zeer tropisch is qua vegetatie. We komen langs bananen- en suikerrietplantages en zien langs alle wegen tot nu toe dode kangaroes/ wallabies liggen die tegen een auto aangelopen zijn. Rond 15:00 uur zijn we er en hebben nog een uurtje voordat we de ferry naar Magnetic Island nemen. We gaan even lekker lunchen langs het strand en genieten van het lekkere weer en hebben tijd om even te sporten met alle toestellen die overal staan. Als we op de ferry zitten komt na 40 minuten de aanlegplaats op Magnetic Island in zicht. Snel naar de auto en we kunnen het eiland op. Wij hebben een B & B aan de andere kant van het eiland op Horshoe bay bij de lokale bus chauffeur en zijn vrouw. Hele leuke mensen die ons binnen 5 minuten bij hun in de auto duwen om koala's te gaan spotten. Die vinden we al snel, sterker nog .. Je ruikt de eucalyptus al van verre. Het stikt hier ook van de wallibies en we moeten het hek dan ook dicht houden s' avonds om ze buiten het terrein te houden. We zitten nog lang buiten met onze gastheer/gastvrouw en genieten met een heerlijk biertje en een Australisch wijntje.

Magnetic Island - 19 september 2016
We worden al vroeg verwend met een heerlijk ontbijtje. Zitten buiten op het terras en de dwergpapegaaien en kookaburra's vliegen af en aan. Onze gastvrouw geeft wat sliertjes kip en als we het aan de kookaburra geven dan slaat hij het vlees is een paar keer plat. Denkt waarschijnlijk dat het een slang is. De dwergpapegaaien komen op je zitten, best scherp die pootjes, en zitten zelfs op je hoofd. Na het ontbijt gaan we op zoek naar de rock wallabies. Die schijnen op een bepaald punt op het eiland te zitten en dat blijkt inderdaad het geval. Zijn eerst schuw maar komen steeds dichterbij. We hadden in een lokaal winkeltje gehoord dat we ze wortel mogen geven en die hebben we dan ook meegenomen. Ze laten het zich goed smaken! Daarna nog even vinnen halen zodat we kunnen gaan snorkelen. Hoewel we nog een eind van het Great barrier reef vandaan zitten zien we in zee al veel koraal. We volgen een snorkelroute en hebben een kaart bij ons zodat we kunnen zien wat er onder ons zwemt. Daarna gaan we naar een andere baai en kijken wat er daar te zien is. Einde dag spotten we nog een eagle nest kijken en genieten van de zonsondergang. Was weer een heerlijke dag.

Magnetic Island - 20 september 2016
Vandaag de dag gestart met een lang ontbijt want er viel een tropisch buitje. Zitten samen met 2 Australiërs in dit B&B en dat zijn superleuke mensen. Frappant dat het vaak niet uit maakt waar je bent en dat veel mensen hetzelfde over zaken denken. Om half 10 breekt de zon door en gaan wij de Fort hike doen. Spotten onderweg verschillende koala's waaronder een jong dat vrij laag in de boom zat en ook dicht bij het pad. Was voor een koala ook redelijk actief dus onze dag kon niet meer stuk. Normaal slapen ze 19 uur per dag! We zien de overblijfselen van het fort en hebben een prachtig zicht over een van de vele baaien op dit eiland. Moe en bezweet terug bij de auto en snel door naar een snorkel spot om af te koelen en de rest van de middag aan het water door te brengen. Einde van de middag rijden we naar West point en genieten van de zonsondergang. We zijn op de meeste baaien bijna de enigen en als je dan uitkijkt over de oceaan geeft dat een machtig gevoel. Als het donker is gaan we uiteten bij de locale Thai. Met stip de beste maaltijd die we hier op hebben dus leden van onze eet club .... Recept genoteerd! 

DSC07788
MIssion Beach - 21 september 2016
Afscheid genomen van Phil en Robyn en de andere Australische gasten en met de ferry terug naar het vast land. Daarna wacht ons nog een flinke rit terug naar het noorden want onze volgende bestemming is Mission Beach. Onderweg wordt er flink aan de weg gewerkt dus dat betekent hele stukken 40 of 60 rijden. We maken een stop in Tully. Hier staat de gouden regenlaars en die is 7,9 meter hoog. Hier valt de meeste regen van Australië en zo hoog is hier dan ook het water geweest (1950). We klimmen in de laars en zien als we naar boven lopen veel foto's hangen zodat we een goed beeld krijgen hoe het er uit zag in die tijd. Tegenover de laars staat een grote rietsuiker fabriek. Buiten staan op de rails alle karren met de suiker rietoogst te wachten. Het Is net als in vele andere kleine Australische plaatsen een rustige bedoening en niemand heeft haast. We rijden verder, lunchen aan het strand en gaan op zoek naar onze volgende B&B. Vlak voor we er zijn steekt er ineens een enorme loopvogel de weg over. Het blijkt een cassawary te zijn. Hij loopt heel rustig de weg over en gaat uitgebreid staan eten langs de kant van de weg. Hij is gitzwart, met een blauwe kop en in zijn nek paars / oranje. Bovenop zijn kop heeft hij een soort hoorn... Echt een heel apart beest om te zien. Er zijn er nog ongeveer 1000 in Australie waarvan 40 in deze streek dus we hebben mazzel dat we ze zien. Berder komen ze alleen nog voor op Nieuw Guinea.
We vinden ons nieuwe verblijf al snel. Ligt op een mooie lokatie met een prachtige tuin en lekker zwembad. De lodge is gebouwd op palen en daaronder kunnen we de auto parkeren. Het regenwoud loopt hier tot aan de oceaan en de kreet "rainforest meets reef" zie je hier dan ook overal staan. We zitten hier redelijk dichtbij het Great Barrier Reef en gaan de komende 2 dagen (net bijgeboekt) zeilen en snorkelen. Drinken een lekker wijntje op de veranda en genieten van de heerlijke avond.

Pasted Graphic
Great Barrier Reef - 22/23 september 2016
We staan al vroeg klaar bij de boat ramp voor onze zeiltrip naar het rif. Stu is er al en brengt ons met een zodiac over naar de zeilboot "Big Mama". Lisa en Fletcher staan ons al op te wachten en zodra de rest van de gasten ook aan boord zijn varen we direct de zee op. We zijn met een internationale groep van 12 personen. Het klikt met iedereen en we worden verwend met scones. Als we een uur varen zien we een flinke splash en even later komt er een humpback whale omhoog die zich met een flinke plons terug laat zakken. Zo gaaf!
Als we bij het outer reef aangekomen zijn varen we de lagune in en gaan te water. We zijn de enige boot en hebben het rif voor ons alleen. We zien enorme grote koralen en clamps van een paar meter. In het Great Barrier REef zijn tegen de 600 verschillende koraalsoorten geteld. De meeste soorten zijn harde koralen maar we spotten ook veel zachte - op planten lijkende bouwswels - met een zacht skelet. Alles beweegt en als je boven de clamps zwemt sluit hij zich. Je ziet de prachtigste kleuren ... Op de 1e spot zien we behalve 2 rif haaien niet veel vis. Na een uur wordt het water toch koud en klimmen we aan boord. LIsa staat al klaar met een heerlijke lunch van de BBQ en daarna besluit ik om toch maar een wetsuit aan te trekken. We zijn inmiddels naar een ander stuk rif gevaren en daar zien we veel vissen, zee komkommers, clamps en als je goed kijkt ook heel veel kleine krabben, kreeftjes etc. die druk op de bodem van de oceaan bezig zijn. Het is inmiddels erg heet geworden en op de boot zijn de schaduwdoeken al uitgerold. Iedereen is loom van de hitte en het snorkelen.  De volgende dag leggen we aan op een ander stuk rif en behalve de koralen en tropische vissen zwemt er weer een hele grote rif haai voorbij. Ook flinke schildpadden worden gespot maar het is ook fantastisch om een poosje boven een grote krab te blijven hangen die aan het eten is. Omdat wij vanuit Mission Beach naar het rif gegaan zijn en dit niet zo toeristisch is zien we weinig andere boten. Het massale toerisme vindt meer naar het noorden plaats rond Port Douglas en Cairns dus wij zijn blij dat we voor Big Mama gekozen hebben. Tijdens het varen worden er ook lijnen uitgegooid en we vangen een flinke Spaanse makreel. Als hij met een haak aan boord gehaald wordt leeft hij nog en wordt met een knots dood gemaakt. Vervelend om te zien maar dit is hoe het gaat en nu hebben we gelijk een lunch voor de volgende dag. Hij smaakte trouwens prima๐Ÿ˜‰Wij hebben fantastische dagen op de boot gehad en omdat Stu en Lisa plannen hebben om binnen 2 jaar richting Papua Nieuw Guinea te vertrekken hebben we in ieder geval afgesproken om de website in de gaten te houden en te kijken of we deze trip op een ander locatie nog eens over kunnen doen. Awesome!!!

DSC07558
Mareeba wetlands - 24 september 2016
We nemen vroeg afscheid van Peter en Annemiek die samen met ons op de zeiltrip en in dezelfde lodge zaten. Altijd leuk om onderweg weer nieuwe mensen te ontmoeten met dezelfde passie! We rijden via de Misty Mountains en maken onderweg een hike door het tropisch regenwoud. Via een ijzeren constructie kun je tussen de toppen van de bomen lopen en een observatie toren beklimmen. We worden beloond met een geweldig uitzicht over de vallei en de Johnson rivier. We zien de schade die de diverse cyclonen aangericht hebben maar ook hoe snel het regenwoud zich weer hersteld.
In de buurt van Milaa Milaa maken we ook nog wat stops met een rondje watervallen. Daar zien we de bush turkey rond struinen, een grote zwarte kalkoen met rode kop. Zij vinden onze waterfles ook zeer interessant en staan er flink tegen aan te pikken. Daarna rijden we verder; we hadden nog een tip gekregen om boom kangoeroes te spotten en nemen in de buurt van Malanda de afslag naar Nerada. Na even zoeken zien we er twee. Ze hebben meer weg van apen dan van een kangoeroe maar zijn leuk om te zien. We rijden verder en bevinden zich inmiddels midden in Atherton Tableland. Een mooi gebied met veel heuvels, groene weiden met veel vee afgewisseld met tropisch regenwoud. Daarna rijden we al snel de Mareeba wetlands binnen waar we ons gaan melden bij het visitor center van de Jabiru safari lodge. Het blijkt een super de luxe safari tent met koelkast, eigen sanitair en een ventilator te zijn. Dat laatste is wel prettig want het is rond de 35 graden. We zitten in het National Park en zijn de enige gasten. Betekent dat de crew naar huis gaat na ons avondeten en we het park voor ons alleen hebben. Dat is nog eens een safari๐Ÿ˜‰ we spotten kangoeroes, veel vogels en bij onze tent komt een possum uit de boom gekropen. Als we op de veranda zitten staan er ineens 6 emoes voor onze neus. We zijn blij met de afrastering op de veranda want ze zijn erg groot van dichtbij met een grote kop en grote poten. Daar wil je niet mee in aanraking komen! We maken kennis met Greg en zijn vrouw. Morgen gaan we met hem wild spotten.

DSC08659
Mareeba wetlands - 25 september 2016
Voor het ontbijt lopen we rond het meer. Als we om 9:00 uur terug zijn begint het warm te worden. Nog even ontbijten op onze veranda voor de tent en daarna duiken we de auto (airco๐Ÿ˜‰) in en rijden naar Tarzali. Daar kun je de platypus vinden; wij noemen dat in Nederland het vogelbekdier. Het is even zoeken maar we zien er een paar. Het is een vreemd beest met een grote platte snavel, staart als een bever, vacht als een zeehond en zwemvliezen. Beweegt zich snel door het water maar laat zich regelmatig even zien. Ook veel schildpadden zien we erbij zwemmen dus genoeg te kijken. Daarna rijden we door naar de Millstream falls. Eerst zijn de kleine watervallen aan de buurt en vervolgens gaan we de grote bekijken. Deze zijn de breedste van Australië en hebben de bijnaam "Mini Niagara".
Als we rond kwart over 3 terug zijn moeten we opschieten want een kwartier later gaan we een safari trip maken. Eerst een rondje met de boot en daarna verder met de jeep.
We zien veel vogels, wilde zwijnen, wallibies, wilde paarden en heel veel kangoeroes.
Inmiddels zijn de andere tenten ook bezet en als we gezamenlijk van de zonsondergang staan te genieten worden de onderlinge reis ervaringen uitgewisseld. Veel leuke stops hoor je onderweg van andere reizigers dus dit zijn altijd nuttige momenten...

DSC07359
Daintree NP - 26 september 2016
We worden regelmatig wakker van het gelach van de kookaburra. In dit NP komt daar ook het lage gerommel van de emoes bij. We horen ze al aankomen en het ritselt rondom de tent. Slapen lukt niet meer dus we zijn om 6 uur aan het ontbijten. Om 7 uur komt Greg ons ophalen en gaan we met hem naar zijn cattle farm. Er is net een kalf geboren en daar gaan ze hier anders mee om dan in Europa. Als er een dierenarts bij moet komen gaan daarna de koe en het kalf beiden weg. Ze willen een sterke kudde overhouden die geen hulp nodig heeft. Het ras komt uit India omdat die beter met de hitte kunnen omgaan. Ook wordt er met 2 teams (van 4) Border Collies gewerkt. Deze worden om de dag ingezet en mogen bijten en niet blaffen. De koeien moeten naar de honden luisteren en als de honden zich verkeerd gedragen is de boer zijn vee kwijt.
We rijden daarna door de savanne en zien de kangoeroes tussen de koeien grazen. 
Als we terug zijn nemen we afscheid van Greg en rijden via een scenic route naar het noorden. De komende 3 nachten zitten we in het Dain tree NP en verblijven in een tree cottage. Nog even een stop bij Woolworth om boodschappen in te slaan en daarna rijden we verder en steken met de ferry de Daintree River over. We zijn weer in krokodillenland beland en mogen de auto op de ferry niet uit. Hebben inmiddels gezien dat de crocs een paar meter recht omhoog het water uitkomen dus hebben ook die behoefte niet. We rijden via een smalle, bochtige weg door het regenwoud. De ergen zijn begroeid met jungle planten en grenzen direct aan de stranden met daarvoor de koraaltuinen in de zee. We lunchen op het strand bij Thornton Beach en vinden dit het mooiste strand tot nu toe in Australië maar helaas stikt het ook hier van de krokodillen dus we kunnen geen frisse duik nemen.  Daarna gaan we op zoek naar onze verblijfplaats en dit tree house is de mooiste accommodatie die we op deze reis gehad hebben. De rest van de dag doen we het rustig aan en lummelen een beetje rond.

DSC07594
Daintree NP - 27 september 2016
Om 9:30 uur staat Juan, een aboriginal van de Kuku Yulanji stam voor de deur en we gaan met zijn drieën op pad. Hij laat ons de mooiste strandjes zien met veel mangroves. Helaas kunnen we de zee hier niet in omdat het te gevaarlijk is. Juan vertelt van alles over de Aboriginal cultuur en laat veel dingen zien in het regenwoud. Zij leefden volledig in het regenwoud en het is erg interessant om te zien hoe alles gebruikt werd. Zijn ouders zijn destijds ook het slachtoffer geworden van de "weggehaalde kinderen" en het is raar om al die verhalen te horen. (Destijds werden de kinderen van de Aboriginals weggehaald bij hun ouders en opgevoed bij de missie zodat ze snel hun oorspronkelijke cultuur achter zich zouden laten). De zus van Juan heeft een heerlijke lunch voor ons gemaakt die we bij een riviertje op eten. Gaan nog even het water in om af te koelen en worden daarna weer terug gebracht. Weer een leuke trip achter de rug ....

IMG_0549
Great Barrier Reef - 28 september
We sluiten deze reis af met een laatste snorkel trip op het reef. Varen om 8:00 uur vanaf Cape Tribulation met een snelle boot een kleine 20 km uit de kust en zien al snel een koraalbank oprijzen uit de oceaan.  We snorkelen bij Mackay en Undine reefs en ondanks dat deze spots valk bij elkaar liggen hebben beiden iets anders te bieden. Als je je hoofd boven het water uitsteekt zie je achter je het regenwoud en voor je de koraalbank. Uniek plekje waar we alleen met degenen die ook op deze trip zitten aanwezig zijn. Onderwater weer de fantastische kleuren koralen, vissen, schildpadden en veel zeekomkommers. In de grote clamps zit ook weer koraal ... Je kunt er uren boven blijven hangen. We hebben weer erg veel geluk met het weer. Vlak water, geen wind dus het is volop genieten.
In het zuiden van Australië zijn de tyfoons al aan land en in Adelaide is zelfs overal geen stroom meer. We horen tijdens onze reis overal dat de regen een maand te vroeg is maar wij hebben er eigenlijk niets van meegekregen. Zijn iedere keer weer net op tijd weg en hebben op een tropische bui in Darwin na eigenlijk altijd heet, en droog weer gehad.
Als we terug aan land zijn en onze cafeïne behoefte weer op peil is gebracht kletsen we nog een poosje met een Amerikaans echtpaar. Zijn met pensioen, in de zeventig en reizen veel en zaten ook op deze snorkel trip...geweldig als je dit kunt blijven doen!
Terug in ons tree house spoelen we het zout van ons af en is het tijd om in te checken voor onze terugvluchten. Morgen rijden we na het ontbijt terug naar Cairns en overmorgen reizen we weer naar Hongkong / Amsterdam.

DSC07648
Terugblik:
We kijken terug op een prachtige rond reis. Hebben gezien hoe immens groot dit land is en hoe divers. We hebben ons verbaasd over de groene omgeving in het hart van Australië want we hadden daar droogte, stof etc. verwacht. Kennis gemaakt met het tropische noorden waar het heet en vochtig was en hebben genoten in het Oost-Australische hoogland met groene weiden en savannes. Ons zal ook de kuststreek met het onderwaterleven bijblijven, daar krijg je nooit genoeg van. Sydney was een heerlijke stad om onze reis mee te beginnen en we zijn zeer tevreden over de opbouw en de diversiteit van alle plaatsen waar we geweest zijn. 
Minpunt waren de enorm hoge prijzen ... Zoiets simpels als water waar je echt de hoofdprijs voor betaald. Desondanks hadden we het niet willen missen en zien terug op 4 heerlijke weken met veel leuke contacten met andere reizigers en lokale bevolking. De grote toeristenstroom hebben we weten te vermijden ... Waar krijg je de sleutel van het National Park omdat je de enige bent; dat kan denk ik alleen maar hier๐Ÿ˜‰๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡บ
IMG_9628