Pico (2015)

Vrijdag 8 mei
I.v.m. de stakingen bij TAP hebben we een enkeltje met Transavia gekocht en we vliegen dan ook een dag eerder dan gepland vanaf Eindhoven naar Lissabon. Met de taxi zijn we binnen een paar minuten in ons hotel en daarna gaan we snel de stad in. We worden afgezet op het Praca do Comercio, een mooi plein in de benedenstad van Lissabon. Er is van alles te doen en we luisteren naar de band die er staat op te treden. Overal staan marktkraampjes en als je honger hebt kun je aan de tapas. Wij besluiten om naar een lekker visrestaurant te gaan en brengen daar de avond door.

Zaterdag 9 mei
We doen s'morgens rustig aan en na het ontbijten gaan we weer terug naar het vliegveld. We vliegen na de middag met Sata door naar de Azoren met als eindbestemming het eiland Pico. Op de Azoren is het weerbeeld grillig wat betekent dat je 4 seizoenen op 1 dag kunt hebben. Dat is vandaag ook weer het geval en we merken dat onze vlucht vertraging heeft opgelopen doordat het op de Azoren te slecht weer was om op tijd te kunnen vertrekken. We landen dan ook rond de avond op het eiland. Onze transfer staat al klaar en samen met een paar Zwitsers, Fransen en andere Nederlanders worden we met een busje naar het plaatsje Lajes do Pico gebracht. Dit plaatsje staat geheel in het teken van de whales en dat zullen we weten ook. Wij slapen in een dependance boven het dorp en hebben een mooi uitzicht over de baai. We zullen de komende week samen met Richard Sears doorbrengen, hij is een van de deskundigen op het gebied van de blauwe vinvis (blue whale). Deze zijn hier al gespot en de whales passeren rond deze tijd van het jaar de Azoren als ze migreren naar IJsland. Behalve deze whales komen er ook veel andere soorten voor evenals veel dolfijnen soorten. We zijn benieuwd...

Zondag 10 mei
Het belooft een mooie dag te worden en na het ontbijt gaan we direct naar de haven. Met een zodiac zullen we de oceaan op gaan om de whales en dolfijnen te spotten.  We zitten in 2 rijen achter elkaar en hebben er allemaal veel zin in. Niet iedereen heeft iets tegen zeeziekte in genomen en al snel zijn de eersten " de vissen aan het voeren"... op een rubberboot golven van 2,5 meter trotseren is niet voor iedereen weggelegd. Onderweg spotten we de Common, Risso 's en Striped dolphins en ze zwemmen vrolijk met onze boot mee. Fotograferen en filmen gaat lastig door de hoge golven maar het is een goede start van onze week op de Azoren. De whales zitten vandaag vrij ver uit de kust en i.v.m . de weersomstandigheden wordt besloten om terug te gaan ... Veiligheid gaat voor whales spotten. Later op de dag wonen we een uitgebreide presentatie bij waar van alles over de verschillende soorten whales die hier voor komen wordt uitgelegd.

Maandag 11 mei
In Nederland vandaag de mooiste dag van het jaar ... Op Pico een van de slechtste. De regen valt met bakken uit de lucht en alle wateractiviteiten zijn afgelast. Het waait ook erg hard en later op de dag gaat ook het vliegveld weer dicht. Wij vullen onze dag met een beetje rondkijken in het dorp en gaan naar een presentatie over de onderlinge communicatie van de whales. Later op de dag legt Richard ons alles uit over het onderzoek waar hij zich mee bezig houdt m.b.t. de blauwe vinvis. Erg interessant om van een kenner te horen hoe dit allemaal werkt. Zijn standplaats is in Canada bij MICS.
s'Avonds hangen we rond in de whale pub en kletsen gezellig met iedereen die daar neer gestreken is om het mooie weer af te wachten. Een van de teamleden geeft nog een presentatie over evaluatie van de whales  dus qua theoretische kennis kan er niets meer mis gaan.

Dinsdag 12 mei
Het weer ziet er een stuk beter uit en om 9:15 uur gaan we weer de zee op.
Het waait nog flink maar de golven zijn weer iets minder. We worden wel getrakteerd op een flinke oceaan douche maar dat mag de pret niet drukken. We stoppen even als we Risso dolphins spotten maar gaan al snel door voor het echte werk, we komen hier tenslotte voor de whales! Als we een eind uit de kust zijn wordt de zee weer een stuk wilder en worden we flink heen en weer gekwakt. Opeens zien we een blow en als we langzamer varen blijkt dit een vinvis te zijn .... Bij nader in zien zelfs 2 dus we worden beloond voor de wilde boottocht. We varen een poosje met ze mee en gaan dan verder op zoek. We spotten een uur later een Minky whale en de schipper en onderzoeker zijn wild enthousiast want het blijkt een van de eerste van dit seizoen te zijn. Wij hebben deze op Antarctica ook gezien maar volgens de kenners is dit toch een ander soort. Daarna zien we nog een paar sperm whales (potvis) en moeten we helaas weer terug. De wind trekt weer flink aan en ze willen op tijd terug in de haven zijn. Morgen weer een nieuwe poging. Later op de dag gaan we de blue whales die hier al gespot zijn samen met het team matchen. Zij hebben een digitale catalogus waar alle blue whales in staan en gebaseerd op de pigment tekening worden deze stuk voor stuk bekeken en gecheckt. Als ze nog niet bekend zijn worden ze toegevoegd aan de database en die wordt met andere research centers gedeeld zodat ze de migratie en leefgewoonten van deze dieren goed in kaart kunnen brengen. Erg interessant om te doen maar na verloop van tijd beginnen ze allemaal op elkaar te lijken. Inmiddels is de zon is weer doorgebroken en met een lekker Pico wijntje erbij is het heerlijk toeven op het terras.

Woensdag 13 mei
Planning: in de ochtend een trip op het eiland en in de middag weer de zee op.
Na het ontbijt gaan we verdeeld over een busje en een auto op weg om het eiland Pico te verkennen. Het is een mooie rit langs de kust met een prachtig uitzicht over de Atlantische oceaan. We slaan halverwege het eiland de bergen in en brengen een bezoek aan de Lavatunnel. Dit is een van de speciale dingen die hier te vinden is. De tunnel is meer dan 5 km lang en natuurlijk gevormd. Samen met een gids bekijken we eerst een film over het ontstaan van de tunnel en het eiland Pico en daarna gaan we er ook in. Mooi om te zien hoe de verschillende lagen lava zich over elkaar heen gevloeid hebben. Daarna bezoeken we nog een wijngaard waar we zien hoe de beroemde Pico wijn verbouwd wordt.overal staan muurtjes van lava die aan de ene kant de wind tegen houden en aan de andere kant een micro klimaat voor de druiven genereren. We hebben hier een picnic en brengen nog even wat tijd aan de kust door. Daarna rijden we terug naar ons dorp Lajes en maken ons klaar om weer de zee op te gaan.Emily notuleert en we gaan op weg om de blauwe vinvis te spotten. Richard noemt allerlei data die vastgelegd moet worden en wij zoeken net zo lang tot we wat blows zien. Als we deze spotten blijkt dit van een vinvis te zijn en er is een team van de universiteit bezig om te tangen. Hierdoor kunnen de dieren gevolgd worden en dit zelfde doet ons team met de blauwe vinvis. Na verloop van tijd spotten we het dier en moeten er foto's van beide zijden gemaakt worden zodat later gekeken kan worden of het dier te matchen is met de catalogus. Deze is erg dun en Richard vermoed dat het dier een jong gehad heeft en deze kwijt geraakt is. Het duurt een paar uur voordat de foto's goed zijn en we weer terug varen naar Lajes. s'Avonds leeft Roe -een van de begeleiders- ons nog allerlei details uit over het nemen van een fotoId van de humpback whales en het matchen er van.

Donderdag 14 mei
Om 9 uur gaan we de voormalige whale fabriek bezoeken een paar dorpen verder op op het eiland. Daar aangekomen tegen we een grote pot waar de blubber in gekookt wordt en wordt door een local verteld hoe dit allemaal plaats vond. Jammer om te merken dat ze het nog steeds maar zo, zo vinden dat de vangst afgeschaft is.
Na de lunch gaan we weer snel de zee op voor een tocht van een dikke 7 uur om te zien wat we kunnen spotten. Tino alias TinoFeef heeft het weer voorspelt maar ipv zonnig wordt het steeds bewolkter en begint het flink te regenen. Na het spotten van een sperm whale besluit de schipper om onder de regen door te varen en na een dikke 2 uur varen naar het oosten wordt het droog. We zien vrij veel sperm whales en een paar vinvissen. Net tegen de tijd dat we weer terug willen varen spotten we blauwe vinvissen. Het zijn er twee, een moedermelk kalf. Ze komen erg dichtbij en spelen wat met de boot. Geweldig om te zien hoe het jong onder de boot door zwemt terwijl de schipper roept "jullie denken dat je lucky hebt, maar je hebt geen idee hoe veel". Hij zegt dat hij dit nog nooit mee gemaakt heeft en is in extase.Wij natuurlijk ook en we blijven dan ook lang op deze plaats. Als we s'avonds in de haven terugkomen beseffen we nog eens hoe bijzonder dit was. Richard bekijkt direct alle foto's en filmbeelden en probeert te matchen. Wij ontvangen een certificaat waarin alle dieren vermeld staan die we gespot hebben.

Vrijdag 15 mei
Na het ontbijt besluiten we om een bezoekje aan het walvis museum te gaan brengen. We zien o.a. Een film uit 1970 waarin uitgelegd wordt hoe het leven zich afspeelde op Pico en wat er gebeurde als er een walvis gespot werd. Mixed feelings want het blijft triest om te zien hoe zo'n weerloos dier lansen in zich geworpen krijgt en dat uiteindelijk allemaal dah 16 meiom de olie die nodig was om o.a. De Straatverlichting op te laten branden. In 1987 zijn ze hier pas gestopt met jagen en de enige reden wasgele die deze week georganiseerd dan ook een commerciële overweging. s'Middags gaan we voor de laatste keer de oceaan op maar nu met een "toeristenboot". We spotten weer veel Common dolphins, 5 sperm whales, 2 blue whales en een vinvis. We komen tegen de avond voldaan terug en genieten na van deze geweldige week.
Als afsluiting is er voor ons een local fish avond georganiseerd en hoewel het eten niet het allerbeste is was het leuk om hier van te mogen proeven. Email adressen worden uitgewisseld met de belofte om de foto's die voor het in kaart brengen van de whales gebruikt kunnen worden met elkaar te delen.

Zaterdag 16 mei
Na het ontbijt pakken we onze bagage in en stallen deze bij Serge (de uitbater en degene die deze week georganiseerd heeft). Wij gaan nog een stuk lopen en na de lunch vertrekken we naar het vliegveld. We rijden via een mooie route dwars over het eiland en hebben nog een paar mooie vergezichten over Pico en het eiland Faial. Helaas hebben we vertraging en als we eindelijk vertrekken blijkt dat we na 20 minuten op het eiland Terceira weer uit het vliegtuig moeten. Uiteindelijk komen we pas rond 23:30 uur pas in ons hotel in Lissabon aan.