Explore the World

Lapland … here we come!
Lapland staat al lang op ons lijstje en met name om weer war van onze bucketlijst af te strepen. Hier kunnen we immers (met een beetje geluk) het Noorderlicht met eigen ogen zien en we kruisen dan ook de Arctische poolcirkel.

Zaterdag 14 jan 2017: Amsterdam - Stockholm
Om 7:30 uur rijden we weg uit Berghem richting Schiphol. Vertrekken al vroeg want ook in Nederland is eindelijk de sneeuw gevallen. Auto parkeren en snel door om onze bagage te droppen. Na een kwartiertje komen Edward en Ingrid ook uit de trein rollen en als ook zij hun bagage kwijt zijn gaan we snel door de douane.
We blijken business class te vliegen en kunnen gebruik maken van de lounge. Dat is in ieder geval een relaxed begin van onze reis. We vliegen op Stockholm en komen daar in de middag aan.  Met de Arlanda express rijden we van de luchthaven naar de stad. Vanaf het centraal station pakken we de metro naar Râdmansgatan en daarna is het een paar minuten lopen naar ons hotel. Nadat we ingecheckt zijn gaan we direct naar het oude centrum Gamla Stan. We verkennen op ons gemak alle straatjes, schaffen een Zweedse magneet aan voor onze verzameling en belanden uiteindelijk in een Ierse pub. Het is hier rond 15:30 uur al donker en met de kerstverlichting die overal nog hangt is het een sfeervol geheel. s' Avonds eten we lekker Thais en zijn om 21:30 uur weer terug bij ons hotel. Daar wachten ons 60 apps (!) want de uitslag van de Bergse kwis is in volle gang. Het team "Geen idee" waar wij deel van uitmaken is 53e geworden ...

Zondag 15 jan 2017: Stockholm - Kiruna
Na het ontbijt laten we de bagage achter en besluiten de metro te laten voor wat hij is en te voet op pad te gaan. Het is koud maar zonnig en doordat we flink doorlopen heeft niemand last van de temperatuur. Onderweg kunnen we volop filmen en fotograferen. Via het centrum lopen we onder de Riksdag door. Hier zetelt het Zweedse parlement en het gebouw staat op het eiland Helgeandsholmen. Daarna wandelen we door naar het eiland Skeppsholmen en maken een korte stop bij het Grand hotel. We zien het oude zeilschip Al Chapman aangemeerd liggen - tegenwoordig is het een hostel - en maken een rondje over het eiland. Daarna lopen we terug naar het oude centrum Gamla Stan en zijn nog net op tijd voor het wisselen van de wacht bij het Koninklijk paleis van Carl Gustaf en zijn vrouw Silvia. Het is een hele ceremonie en leuk om te zien. Als we het paleis terrein weer verlaten zijn inmiddels alle shops geopend en is het gezellig druk op straat. Wij lopen terug naar ons hotel om de bagage op te halen en gaan weer met metro en trein naar de luchthaven. Als we ons bij de gate melden blijkt er nog wat onderhoud aan ons vliegtuig te moeten gebeuren en met een dik uur vertraging gaan we op weg naar Kiruna in Lapland.
Nadat we aangekomen en ingecheckt zijn bij het ICEhotel moeten we een kleine km. lopen naar ons restaurant. Onderweg komen we een rendier tegen en even later ligt een soortgenoot op ons bord. Om 23:00 uur besluiten we om met statief en camera op pad te gaan. Hoewel we het noorderlicht met het blote oog niet kunnen zien blijkt het op de foto's wel gesignaleerd te zijn. Om 00:30 uur gaan we terug naar onze warme kamer en duiken we ons bed in.

Maandag 16 jan 2017: Kiruna - Abisko NP
We genieten van een heerlijk ontbijt en gaan daarna de omgeving verkennen. De rivier ligt strak bevroren en de hondenspannen staan al klaar. De zon is nog niet op en het is erg rustig. We kunnen op ons gemak het ICEHotel bekijken. In totaal 55 kamers en een 2e hotel wat het hele jaar open is. Het hotel opbouwen kost ongeveer 5 weken. Grote blokken ijs worden uit de rivier gehaald en daar wordt het uiteindelijk van gebouwd. Tevens wordt er een mengsel van snow en ice gebruikt (snice). Iedereen die een idee heeft voor een thema kamer kan deze indienen en als jouw idee eruit gehaald krijg je een cursus en mag je het komen bouwen. Er is zelfs een kapel gebouwd waar huwelijken afgesloten worden. Wel snel "ja" zeggen want de temperatuur binnen is -5 graden. Housekeeping is ook aan het werk en dat ziet er grappig uit, kruiwagen met sneeuw en schep staan geparkeerd in de gang. Als de rondleiding afgelopen is gaan we zelf alle kamers door. De suites hebben allemaal een eigen thema en de rest is standaard. We bezoeken de ice bar en warmen ons daarna weer op in de lounge met een warme chocomel. Rond half april wordt het warmer en zodra de eerste smeltdruppels gesignaleerd worden sluit het ICEHotel. Soms zijn de resten in Juni nog zichtbaar. In de rivier zien we nu al met stokken de markering aangegeven voor het 28e ICEHotel van 2018. Om 13:45 uur staat onze transfer klaar en worden we naar het station gebracht. Het volgende traject leggen we met de trein af en gaat van Kiruna naar Abisko NP.
We verblijven in het Abisko Turiststation een toeristencomplex en halteplaats aan de meest Noordelijk gelegen (Erts)spoorlijn aan het meer Torneträsk. Het toeristencomplex bestaat hoofdzakelijk uit een grote berghut, die wordt beheerd door de Svenska Turistförening. Het dient als uitvalsbasis tot het nationaal park Abisko en het lange-afstandswandelpad kungsleden. Het is een paar minuten lopen naar ons verblijf en we gaan om 18:30 uur een hapje eten. Daarna kleden we ons warm aan en gaan op weg naar de skilift. We krijgen nog een extra pak aan ter bescherming tegen de kou en stappen de lift in. Het is een oude en we zitten met zijn tweeën op elkaar geperst. Boven is het koud en er waait een snijdende wind. We krijgen een uitleg over het ontstaan van de aurora boralis of te wel ... het Noorderlicht. Helaas is het erg bewolkt en sneeuwt het dus hoe we ook wachten … het licht laat zich niet zien. Rond middernacht gaan we weer naar beneden en wandelen terug naar ons verblijf. 

Dinsdag 17 jan 2017: Abisko NP - Kiruna - Kangos
Na het ontbijt wachten we tot de sneeuwbui voorbij is en gaan daarna te voet op pad.
Door het park loopt het meest noordelijke deel van Kungsleden (het koningspad), een van de historisch gegroeide grote wandelroutes in Zweden (lengte: 425 km), genoemd naar de vluchtroutes van een van de koningen van Zweden. We lopen langs de canyon en hebben een prachtig uitzicht op de bevroren waterval. We lopen door en hebben een mooi blik op de rivier die uitmond in het meer. Als we teruglopen stuiten we op een gids die abseilend een aantal gevaarlijk hangende ijspegels verwijderd. We lopen door een tunnel waar een Sami kunstenares de binnenkant beschilderd heeft en als we er doorheen lopen horen we een Sami man zingen. We lopen nog een stukje van de Pelgrimsroute tot we niet verder kunnen. Van de diepe sneeuw en besluiten om te keren. Inmiddels is het bijna 15:00 uur en buiten alweer donker. We kleden ons om, lunchen en gaan een paar uurtjes relaxen. Om 19:45 uur verzamelen we ons bij de receptie en na een korte uitleg gaan we met een fotograaf op pad. We gaan richting het meer en de statieven en fotocamera’s worden ingesteld in afwachting van het noorderlicht. Hier en daar zien we wat sterren en op de foto’s zien we later een zweem van groen. Het is te bewolkt om het goed te kunnen zien. In de tipi brandt een vuurtje en wordt een hot berry drankje geserveerd. Lekker! Rond middernacht zijn we weer terug en duiken we ons bed in.

Woensdag 18 jan 2017: Kangos
Vandaag wordt een reisdag. s’ Morgens wandelen we naar Abisko center maar daar is weinig te zien. Een paar huizen, hotel en een kerk + een shop met snoep en pruimtabak. Als we terug komen halen we onze bagage op en gaan naar het station om met de trein van Abisko naar Kirunda te reizen. Vertrek staat gepland voor 12:29 uur maar eenmaal op het station wordt omgeroepen dat de rit gecanceld is i.v.m. de slechte weersomstandigheden. We sjouwen weer terug naar het hotel en na wat heen en weer gebel kunnen we met een busje mee naar Kirunda. Het is een mooie rit en van het slechte weer merken we weinig. Aangekomen in Kirunda komt het busje aanrijden dat ons naar de Pine Tree lodge brengt. Het is een kleine 2 uur rijden en ligt in the middle of nowhere. Hier gaat het allemaal gebeuren…. alle activiteiten die we willen doen zullen vanaf deze locatie plaatsvinden. De lodge ligt op 67° Noord aan de Laino rivier, één van Zwedens grootste zalmrivieren, en is volgens kenners de allermooiste van Scandinavië. De dichtstbijzijnde lodge ligt liefst vijftig kilometer verderop! 
Als we na ons diner aan de koffie zitten komt een andere gast binnen en roept dat het Noorderlicht te zien is … we rennen naar buiten. Het is indrukwekkend om te zien, het licht wordt steeds intenser en het verplaatst zich. Voor ons kan de dag niet meer stuk. We staan lang buiten en Edward en Tino kunnen helemaal los met hun camera’s. 

Donderdag 19 jan 2017: Kangos
Om 8:30 uur krijgen we een korte briefing over het reilen en zeilen bij de Pine tree lodge. Daarna ontbijten we rustig verder en kleden we ons om in de uitrusting voor het husky avontuur. We zoeken een span honden met slee uit (staan al ingespannen) en na een korte uitleg gaan we op pad. Eentje in de slee en de ander is de bestuurder. Na een uur wisselen we en het is leuk om achter de slee te staan. We gaan door het bos en zien onderweg rendieren grazen. Ook rijden we over een bevroren meer en zien we grote open vlaktes. De zon zien we onderweg opkomen en ondergaan … hier zien we het Lapland zoals we het ons voorgesteld hadden. We hebben een rit van 40 km voor de boeg. Iets over de helft stoppen we en wordt er een vuurtje gestookt. We zitten rondom het vuur op een rendiervel waar een pan bloemkoolsoep wordt bereid en we onze lunch nuttigen. Rond 15:30 uur komen we terug bij de lodge en spannen we de honden uit. In de kennel zitten ruim 120 honden waaronder een aantal puppies. Iedereen is vrij om naar de honden gegaan en daar wordt dan ook volop gebruik van gemaakt. Het was een geweldige tocht door een stuk ongerepte natuur. 

Vrijdag 20 jan 2017: Kangos
Na het ontbijt hijsen we ons weer in de warme outfits en gaan richting het meeting point. Voor vandaag staat een full day drive met snow scooter op het programma. We krijgen een briefing, helmen op en kunnen vertrekken. Het is een gave tocht door het ongerepte landschap. De sneeuw ligt hoog en al snel ligt de 1e snow scooter onderuit in de sneeuw. we leren gelijk de techniek om zo’n ding weer op het pad te krijgen (ski’s goed schuiven en flink gas geven) en daarna gaan we veer verder. Halverwege komen we in het dorp Kangos en steken daar de weg over. De chauffeur blijft zitten en brengt de snow scooter over en de passagier wandelt mee. Het idee is dat “als er iets gebeurt de andere persoon hulp kan verlenen”. We klimmen weer op de scooter en verder gaat de tocht. We komen bij een brede rivier die helemaal dichtgevroren ligt met daar weer een flinke laag sneeuw op en we crossen er overheen. Rond lunchtijd maken we een stop bij een hut waar ook een aantal rendieren rond lopen. We hebben deze onderweg ook al verschillende keren gezien maar nog niet zo dichtbij als nu. Onze gids vertelt uitgebreid en gaat daarna een vuur maken en onze lunch bereiden. We eten dit keer champignonnesoep met brood en krijgen een koek met berrie juice toe.
Het smaakt heerlijk en we kunnen weer lekker opwarmen. Inmiddels is de zon al weer aan het ondergaan en stappen we weer op de scooter voor de terugtocht. Als we rond 15:30 uur weer terugkomen is het alweer zo goed als donker. Helaas laat het Noorderlicht zich s’ avonds en s’ nachts weinig zien dus voor niets wakker gebleven.

Zaterdag 21 jan 2017: Kangos
Vandaag geen geplande trips … het is mooi weer en we gaan na het ontbijt snow hiken. Een korte uitleg en dan kunnen we de snow rackets onderbinden. Het is even wennen maar het gaat goed. Onderweg zien we de zon aan de hemel komen en later ook weer ondergaan. Na de lunch wacht nog het ijsvissen. Edward en Tino boren een gat in het 80 cm dikke ijs en laten de vislijn met een stukje kaas (!) aan de haak in het water zakken. Binnen een paar minuten zie je alweer een vliesje komen en zit het ijs aan de lijn. Na een half uur hebben ze het wel bekeken. Het is koud, er staat een stevige wind en de vissen happen niet. de rest van de dag relaxen we in de lodge en s' avonds worden we voor de laatste keer getrakteerd op een prachtige Noorderlicht show in de lucht. Een prachtig einde van deze geweldige week.

Zondag 22 jan 2017: Kanogs - Kitala (Finland) - Amsterdam
De wekker gaat om 5:15 uur. Laatste spullen inpakken, even een snel ontbijt en de bus staat klaar om ons naar het vliegveld Kitala in Finland te brengen. Het is een rit van ruim 2 uur en voor zover we niet liggen te slapen kunnen we nog even genieten van de dennenbomen beladen met een dik pak sneeuw. Ook hier weer vertraging en we komen uiteindelijk een uur later dan gepland aan op Schiphol. We nemen afscheid an Edward en Ingrid en gaan weer richting huis. Lapland was prachtig!