China

Rondreis China

07-10-2010 / 08-10-2010 Amsterdam - Beijing - Guangzhou
Om 20:55 uur vertrekt onze vlucht met China Southern Airlines naar Guangzhou (=Canton).
We hebben een tussenlanding in Beijing en merken als we het vliegtuig uitkomen, dat we in een ander klimaat terecht gekomen zijn. Het voelt vochtig en warm aan. Om 17:00 uur locale tijd (6 uur tijdsverschil met Nederland) landen we en maken kennis met de rest van de groep. Bagage laden en de bus in. We belanden in de spits en onze gids vertelt al vast het een en ander over China....er wonen maar liefst 56 erkende minderheden en 92% van de bevolking bestaat uit Han-Chinezen. Dat zijn eigenlijk de gewone "huis-, tuin- en keuken" Chinezen. Doordat al die minderheden allemaal een andere achtergrond hebben qua leefomgeving, gebied etc. is er onderling een taal probleem. De Chinees uit het noorden begrijpt net zo veel als wij van de Chinees in het zuiden...ook niets. Er is wel een algemene taal " het Mandarijns", maar die wordt niet door iedereen beheerst. In de Canton provincie waar wij nu zijn wonen 99 miljoen mensen. Canton ligt tussen HongKong en Macau waar veel business en gokkers zijn (Las Vegas van China) en dat trekt veel mensen. We eten op zijn Chinees: zitten aan een ronde tafel met een draaiplateau in het midden waar de heerlijkste gerechten op gezet worden. Het is de bedoeling dat je een klein beetje rijst in een kommetje doet en dant er daarna iedere keer iets van een gerecht bij gaat. Het met stokjes eten gaat ons goed af, dus dat wordt lekker eten de komende weken;-)
Nadat we ons geinstalleerd hebben in het hotel gaan we nog even de straat op; er zijn verder praktisch geen buitenlanders en wij worden net zo hard bekeken als dat wij de Chinezen bekijken. We genieten van het straatleven ..er is veel te zien. Na afloop nog even een afzakkertje in de lobby en we duiken moe ons bed in.
 
09-10-2010 Guangzhou - Chendu
Pasted Graphic 1
We vertrekken vroeg en zien nu bij daglicht het een en ander van Guangzhou. Het ligt aan de rivier Zhu Jiang (Pearl river) en deze rivier is de op drie na grootste rivier van China. Aan de zuidpunt van de stad ligt een eilandje Shamian welke in de 19e eeuw door de Britten en de Fransen uitgeroepen werd tot exterritoriaal gebied. Chinezen en honden mochten vanaf dat moment niet meer het eiland op m.a.g. dat er nu mooie Westerse villa's en gebouwen staan die alleen niet passen in deze cultuur. We passeren het eiland en bezoeken de tempel van de voorouders van de Chen. Voor Chinezen is het belangrijk om de voorouders te kennen en we zien hier dan ook veel locals. Tevens is hier het Folk Arts Museum gevestigd en we zien prachtig borduurwerk, ivoor- en hout snijwerk, porselein en uiteraard het papieren snij-en knipwerk. Het is samen een groot complex en we vervelen ons geen moment. Ten tijde van de Qing dynastie voltooid en bood onderwijs aan een academie voor Confusiaanse klassieken. Als we uitgekeken zijn gaan we naar Shamian eiland en zien de Chinezen sporten (tai chi), zingen, dansen, spelen etc. Wat veel gespeeld wordt is een spel met een soort badminton shuttle waar een verzwaring onder zit en die rond geschopt wordt. We proberen het ook, maar hebben de techniek nog niet helemaal in de voeten. Daarna rijden we terug naar de luchthaven voor onze vlucht naar Chendu. Onderweg zien we hoe alles mooi versierd wordt i.v.m. de Aziatische spelen die in november plaats vinden in Guangzhou.
Na 2,5 uur vliegen landen we in Chendu; niet te vergelijken met Guangzhou (andere sfeer, klimaat en maar 10 miljoen inwoners). We gaan eerst weer eten en maken kennis met de Sichuan keuken die heerlijk pittig is.Na het eten gaan we naar de opera van Sichuan die schijnbaar heel beroemd is. We zien hoe de spelers zich smincken en kleden wat al leuk is om te zien. Hoewel het verhaal ons niet helemaal duidelijk is en we het zingen maar "gejank" vinden is het een prachtige show. Hoogtepunt is het onderdeel "changing masks", dat zo snel gaat dat je niet ziet hoe ze de maskers die ze dragen kunnen wisselen. Verder is het schaduwspel (uitbeelden van figuren met de handen) ook erg mooi. Al met al een traditionele show met lekkere groene thee wat hier de volksdrank is; het Shu Feng Ya Yun teahouse bevindt zich hier ook.. Na de opera gaan we naar het hotel en duiken nog even de Starbucks in voor een lekkere koffie (we blijven Hollanders niet waar) en gaan daarna naar bed.
 
10-10-2010 Chendu - Leshan
DSC06780
Vroeg opstaan want we gaan naar de panda's! Er leven er nog een aantal in het wild, maar helaas kunnen we die niet zien. Iedereen die in China panda's ziet ziet ze in het research centre wat op zich ook al geweldig is.We zien de babies, kleuters, teeners en als laatste de volwassen panda's. Daarnaast leeft hier ook de rode panda welke meer weg heeft van een vos maar ook een leuk beest is om te zien...Tino kan zich uitleven met zijn fototoestel...panda's zijn leuke fotogenieke beesten. Nadat we uitgekeken zijn gaan we naar een thee ceremonie / proeverij en eten gefrituurde theeblaadjes, thee koekjes etc. Daarna rijden we door naar Leshan wat onze bestemming voor vandaag is.
Aan de voet van de Lingyan heuvel staat een Buhda beeld van 71 meter hoog en het is het grootste zittende beeld ter wereld. De kop is 15 meter hoog en 10 meter breed, oren van 7 meter en de grote teen biedt plaats voor een heel voetbal elftal. Deze Buhda is nog uit de Tang dynastie en 1200 jaar geleden gemaakt. We lopen de heuvel op en zien dat we via een steile trap naar beneden kunnen en aan de andere kant via de rotsen weer omhoog kunnen klimmen...lijkt ons wel wat dus we gaan op pad. Onderaan staan veel mensen te knielen en er lopen monnikken rond. Als we na een uur weer boven zijn kijken we nog even rond in de bijbehorende tempel wat voor ons Hollanders een aparte ervaring is.
 
11-10-2010 Leshan - Emei
Pasted Graphic 4
We ontbijten op zijn Chinees met een warme maaltijd. We varen na het ontbijt over de rivier en zien nogmaals de grote zittende Buhda maar nu vanaf een andere (betere) positie ... blijft indrukwekkend. We zien nu ook dat er 2 wachters uit de rotsen gehakt zijn die de Buhda bewaken. Hierna gaan we op weg naar onze volgende bestemming ..onderweg nog een verplichte stop bij een juwelier (moet van de overheid). Om 13:00 uur arriveren we in Emei en rijden naar de heilige berg. Dit is 1 van de 4 heilige bergen van China en hier vond de oorsprong van het taoisme plaats.De berg is bijna 3100 meter hoog en er hangt een mystieke sfeer. We gaan met onze rugzakken om met de kabelbaan naar boven, want we blijven 1 nacht slapen bij de monnikken in hun guest house.. Het laatse stuk lopen we, kloppen aan en gelukkig..we mogen door de poort en komen op het complex. We maken kennis met het vegetarische leven want de monnikken zijn vegetarisch.. We krijgen daarna onze sleutel en komen in een "spartaans" verblijf. Wel een prachtig uitzicht! Met 5 man gaan we met een gids op pad voor een hike. We moeten 2 x 2574 treden op en af, maar zien wel een prachtige waterval en uiteraard tempels, tempels en nog eens tempels.Overal mensen die komen offeren bij hun Buhda, dus we hebben genoeg te zien. Deze cultuur is zo anders als de onze... Als we weer terug komen zien we veel apen onderweg en zijn de meeste pelgrims vertrokken; het wordt stil en we gaan maar weer eten. Daarna krijgen we wat uitleg over het Buhdisme en alles wat hier gebeurt. Een locale boer vraagt of we zin hebben om bij hem thuis wat te komen drinken en zo zitten we onverwacht aan het bier op een heilige berg bij de monnikken ...het kan gek lopen nietwaar?
In het donker gaan we met een zaklamp weer terug de berg op, kloppen aan de poort en gaan slapen (lukt niet echt want het is enorm koud ondanks ons thermisch ondergoed)
 
12-10-2010 Emei - Chengdu
Om 5:15 uur klinkt er een gong en schieten we snel ons bed uit om de ceremonie van de budhistische monnikken bij te wonen. Er wordt op een trommel geslagen en de monnikken prevelen hun mantra's en gebeden....na verloop van tijd raken ze in een soort trance. Later gaan ze langs alle Buhda's lopen in een bepaalde volgorde en na een uur is het afgelopen. We gaan even ontbijten, pakken de rugzakken en gaan terug naar het kabel station. Beneden staat ons busje al te wachten en we vertrekken dan ook snel. Onderweg bezoeken we het "Yellow Dragon Stream old town" ..een soort openlucht museum in China waar alles uit vroege tijden herleeft. Eenmaal aangekomen in Chengdu duiken we een teahouse in en zijn de enige buitenlanders tussen al de locals. We zitten er op  ons gemak en zien oorharen weggebrand worden en nog meer cosmetische ingrepen ;-)
Daarna naar het hotel waar Tino met nog een paar anderen achterblijft en Ans met een paar meiden naar een massage salon gaat...we krijgen een uitgebreide voetbehandeling en na afloop worden rug- en schouders nog even onder handen genomen. Enorm veel lol gehad en de Chinezen om ons ook;-)) Daarna ontmoeten we elkaar weer in een hotpot restaurant waar we na afloop ook de verjaardag van een van de leden van de groep gaan vieren. Vervolgens snel terug naar het hotel want we moeten de bagage inleveren want die wordt vast ingecheckt voor onze vlucht naar Tibet.
 
18-10-2010 Lhasa - Chengdu - Xi'an
Om 7:30 uur vertrekken we van Lhasa naar het vliegveld. Het is erg druk; er vertrekken 3 vliegtuigen naar Chengdu. Daar moeten we alle bagage opnieuw inchecken en in de middag vliegen we door naar Xi`an. s'Avonds hebben we een lekker diner en sluiten we de avond af met een cocktail in de bar.
 
19-10-2010 Xi`an
DSC07961
Al vroeg vertrekken we naar het terracotta leger. We gaan eerst naar een werkplaats en daarna door naar de vindplaats. Als eerste zien we een 360 graden film, waarin uitgelegd wordt hoe het leger ontstaan is, hoe de opgravingen plaatsgevonden hebben, etc. Daarna door naar pit 1 - 2 - 3 plus het bronzen beelden museum. Ook ontmoeten we meneer Yang (hij ontdekte het terracotta leger in 1974 en signeert nu boeken). Hij was een van de boeren die bij het boren van een waterput tegen de beelden aanliepen. Dit bleek later een van de indrukwekkingste opgravingen te zijn in de historie van de archeologie. Dateert uit de periode 259 - 210 BC onder de eerste keizer van China: Qin Shi Huangdi. De bouw duurde 40 jaar (na de dood van de keizer heeft zijn zoon het in 3 jaar afgemaakt) en de keizer ligt nog steeds in de ongeopende graf heuvel waar het terracotta leger omheen opgesteld staat. In pit 1 vind je +/- 6000 soldaten, pit 2 en pit 3 geven een overzicht van de opgravingen. Er is maar een klein gedeelte opgrgraven, veel was vernietigd door soldaten van de generaal die na de keizer aan de macht kwam. We zien archeologen aan het werk die de beelden restaureren ... een indrukwekkend gezicht. Als we uitgekeken zijn bezoeken we een tea house en op de terug weg naar Xi`an stoppen we bij een park waar Chinezen aan het optreden zijn. Ze zingen enorm vals, heel hard tegen elkaar in  ... het doet pijn aan de oren. We zien hondjes in een tasje opgehangen aan een paal. Vogelkooien in de bomen waar weddenschappen op afgesloten worden. Leuk om te zien, maar wel vreemd.
 
20-10-210 Xi`an Beijing
We gaan vandaag als eerste naar de oude stadsmuur van Xi`an; klimmen bij de zuidpoort omhoog en gaan vervolgens op de fiets de muur rond. Het is leuk om hoog boven de huizen op de muur te fietsen met aan de ene kant de oude stad en aan de andere kant het nieuwe gedeelte. Deze stadsmuur is de enig overgebleven versterking van een grote stad in China.
Hierna bezoeken we de moslimwijk aan gaan naar de bazaar. Er wordt volop gekokkereld op straat en overal ruik je de etengeuren. Na de lunch bezoeken we het museum van Qian Ling. Ook hier staan legers opgesteld maar vinden we ook dieren, gebruiksartikelen, etc. Het is een hele onderaardse wereld. We lopen over de glasplaten waar de opgravingen mee afgedekt zijn. Het is mooi maar wij vinden het terracotta leger veel interessanter.
Terug naar de stad en snel naar het trein station. Het krioelt van de mensen en wij wringen ons er tussen door. We nemen de nachttrein naar Beijing en delen onze coupe met andere reizigers van onze groep. Gelukkig hebben we een goed matras. Het enige vervelende is de stank van de sigarettenrook. Om 20.16 uur vertrekt de trein en we komen om 6.53 uur aan in Beijing.
 
21-10-2010 Beijing
Onze gids staat al op het perron en loodst ons snel richting het busje. We gaan eerst ontbijten en daarna bezoeken we de tempel van de hemel. Deze ligt in een groot park waar de bejaarden sporten, kaarten, zingen, etc. Tino gaat met zijn hoofd olympische ringen vangen met lokale Chinezen en al snel staan er een hoop mensen bij te kijken en is hij een attractie.Hij moet zijn naam in een krant zetten, dus deze editie zal wel goed verkocht worden ;-) We wandelen door naar de tempel. Naast het zomer- en het keizerlijk paleis is dit het derde grootste complex in Beijing.
Hierna gaan we inchecken in het hotel + lunchen en daarna bezoeken de verboden stad. Het is enorm groot en we bezoeken de prive vertrekken plus de ruimten van de concubines. Vervolgens gaan we naar de regeringsvertrekken en zien we de troon van de keizer. In de verboden stad leefden de keizer, de hof houding, concubines en euneuchen; verder was de toegang voor iedereen verboden. Om 17.00 uur wandelen we via de brug naar het plein van de hemelse vrede. We moeten eerst weer door de security en er staan weer veel politie + soldaten opgesteld. Om 17.30 uur komt er een peloton soldaten aanmarcheren om de vlag te laten zakken. We zijn getuigen van de ceremonie. Vanaf dit plein zie je verder het nationaal museum, de grote hal van het volk (regeringsgebouwen), het moment van de helden van het volk en het mausoleum van Mao. Ook hier willen we veel Chinezen met ons op de foto. Met een groot schilderij van Mao op de achtergrond hebben we het gevoel dat we nu in "communistisch" China beland zijn.
 
22-10-2010 Beijing
DSC08257
Na het ontbijt rijden we naar het noorden op weg naar de grote Chinese muur. Onderweg passeren we het vogelnest (olympisch stadion 2008). Als we bij de 6000 km lange muur aankomen klimmen we naar boven en zien aan de ene kant China en aan de andere kant Mongolie liggen. Gelukkig hebben we een stuk muur waar het niet al te druk is en kunnen dan ook mooi foto's maken. Minpuntje ... het is mistig. Na de lunch bezoeken we de indrukwekkende Ming graven; wat er indrukwekkend aan is weten we nog steeds niet maar het was leuk om te zien. s'Avonds gaan we samen naar de Italiaan en even shoppen (voor 45 euro kun je hier een paar 'echte' Uggs kopen).
 
23-10-2010 Beijing
Morgen gaan we per riksja de Hutongs ontdekken en ook staat er een een boottocht op het meer van het zomerpaleis gepland. Natuurlijk brengen we ook een bezoek aan het zomerpaleis. Als afsluiting van de vakantie gaan we Peking (Beijing) eend eten. Daarna wordt het koffers pakken en vliegen we zondag weer terug naar Amsterdam...
We hebben een heerlijke reis gehad, van te voren hadden we niet zo'n gevoel bij Azie maar het was erg mooi. Een hele andere cultuur die ver van de onze af staat met name als je uit de steden weg bent. Er heerst nog veel armoede en we zouden dan ook niet willen ruilen.

De mensen zijn enorm vriendelijk en vinden die grote blanke mensen interressant. Wat we van de gids begrepen is dat veel mensen voor het eerst in hun leven een blanke zagen; dat geldt met name voor de nomaden en de plattelandsbevolking.

We hadden een goede gids en geen standaard rondreis....kortom WE HEBBEN GENOTEN!