Namibie

Vervolg rondreis door Zuidelijk Afrika ...

..de volgende morgen rijden we richting het Etosha NP.
DSCF1265
Etosha betekent de 'plaats van droog water'. Het park heeft een oppervlakte van tweederde deel van Nederland. De dieren zijn die van de zuidelijke savannen, zoals grote groepen springbokken, gemsbokken, zebra’s, blauwe wildebeesten, giraffen en olifanten. Bijzondere soorten, die alleen in Etosha voorkomen, zijn de Damara dikdik (een heel klein antiloopje) en de 'blackfaced' impala. Ook bevinden zich in het park circa 300 zwarte neushoorns, ongeveer tien procent van de wereldpopulatie. Het aantal dieren varieert gedurende het jaar, afhankelijk van migratiepatronen en vooral de beschikbaarheid van water.
Bij onze kampeerplek in het park zien we indrukwekkende taferelen bij de 's nachts verlichte waterplaats waar de zwarte neushoorn water komt drinken. Er ligt ook een zwembad dus we vermaken ons prima. Voor het eerst zien we grote groepen leeuwen en giraffe die door de poten buigen om te drinken… het is een grappig gezicht om zo’n hoog beest heel voorzichtig te zien zakken. Er lopen veel spiesbokken rond, deze zijn prachtig getekend.

DSCF1276
Na een paar dagen Etosha gaan we verder via noord-west Namibie door Damara land naar de kust. Onderweg passeren we “petrified forest” en kijken daar even rond. Fascinerend!
Het gebied is onder invloed van de koude Antarctische Golfstroom een van de droogste woestijnen ter wereld, terwijl voor deze droge kust een van de rijkste viswateren ter wereld stroomt. Je kunt met een vliegtuigje een vlucht boven de Skeleton Coast maken, waar je het zand als fijne witte pluimen over de grond ziet voortrazen en de geraamtes van scheepswrakken half onder zandduinen uit ziet steken. Het contrast tussen de verlaten gele woestijn en de blauwe zee, waar je een goede kans hebt om dolfijnen, pelsrobben en walvissen te zien zwemmen, is indrukwekkend. Dichter bij Swakopmund zijn ook zandduinen te vinden, die uitnodigen tot tochten met ‘quadbikes’ en sandboarden. Als we uiteindelijk bij de kust aan komen ruiken we van verre al de zeehonden. Er zitten er honderden en ze maken een flink kabaal. De natuur is hard; we zien een baby weggerukt worden door een roofvogel en ma zeehond heeft het nakijken.
Daarna reizen we door naar Swakupmund en slapen voor het eerst sinds weken weer in een echt bed. We maken hier een rondvlucht met een klein vliegtuigje boven Skeleton Coast. Uit de lucht zien we de scheepswrakken in het zand en de zoutwinning bij Walvisbay. Het is geweldig om de zandduinen van boven af te zien.

DSCF2110
Als we verder trekken stoppen we bij Solitaire; midden in de woestijn is hier een nederzetting met een tankstation en dit is jaren terug op gezet door een Nederlander. Onderweg heb ik het boek gelezen en dan is het des te leuker om hier dan zelf rond te lopen. Daarna door naar Sesriem waar we (na Victoria Falls) op de meest smerige camping terecht komen. Om 4:00 uur ‘s nachts breken we de tenten af en gaan we naar Duin 45. In het donker klimmen we omhoog en zien vanaf de top de zon opkomen.
Daarna door de Sossusvlei naar Death Vally. Hier maken we mee hoe heet het in Namibie kan zijn … temperature van > 45 graden zijn hier normal.


Fish River Canyon
DSCF2173
Vandaag een lange reisdag, maar de beloning mag er zijn. Over een goede, onverharde weg reizen we zuidwaarts langs de rand van het Namibpark. Een verlaten landschap met grillige bergen, eindeloze vergezichten en hier en daar een boerderij of een autowrak. Voorbij Seeheim wordt het landschap vlakker en zien we de eerste kokerbomen (Aloë dichotoma. In het onherbergzame landschap heeft de Fish River Canyon al heel vroeg als woonplaats voor de mens gediend. Er zijn overblijfselen gevonden van nederzettingen uit het stenen tijdperk en sporen van herdersvolken van rond de eeuwwisseling. Spectaculair aan de Fish River Canyon zijn de sterke kronkelingen en ruige rotswanden. Volgens een legende van de San is de canyon aan het begin der tijden ontstaan toen de slang Koutign Kooru zich in de woestijn terugtrok om aan jagers te ontsnappen en daar diepe groeven in de aarde maakte.