Zuid Afrika (2004)

Rondreis per truck door Zuidelijk Afrika (2004)

Amsterdam – Johannesburg
Lang naar uitgekeken, maar eindelijk is het dan zover. We gaan via Amsterdam, Frankfurt naar Afrika met als eindbestemming Johannesburg.

Johannesburg - Nelspruit
DSCF0582Bij aankomst staan Heidi, Mattew en Annemarie ons al op te wachten, bagage verzamelen en snel door naar de truck.De komende 4 weken zullen we hier heel wat uurtjes in door gaan brengen. Het is even een geregel maar uiteindelijk liggen alle rugzakken (bij de tenten) op het dak. Onderweg nog even langs een fastfood restaurant en daarna door naar het Krugerpark. We stoppen in Nelspruit waar nog even de laatste boodschappen voor onderweg gekocht worden. Voor 20 man moet er aardig wat aan eten ingeslagen worden … gelukkig hebben we een grote diepvrieskist aan boord. Aan de rand van het Krugerpark komen we op onze overnachtingsplaats aan. Achter een omheining aan de rivier met uitzicht op het Krugerpark; het kan slechter. We krijgen wat instructies en dan kunnen we aan de slag … vanaf nu wordt het iedere dag tent op zetten, slaapzakken klaar leggen, zodat je ‘s avonds niet in het donker met je hoofdlamp op aan de slag moet.

Krugerpark
DSCF0480Vroeg in de morgen worden we wakker van een hoop herrie. Nadat we even afgewacht hebben toch maar eens op onderzoek uitgegaan. Er bleken aan de overkant van de rivier 2 nijlpaarden met elkaar op de vuist te gaan. Dat is nog eens wakker worden! We zijn onderweg ingedeeld in “corvee” groepen, zodat we allemaal een keer mee moeten helpen met het eten, vaat wassen, truck even uitvegen etc. Gelukkig hebben we vandaag nog geen dienst dus is het relax opstaan, ontbijten, truck laden en weg… het avontuur kan beginnen.
Mattew en Heidi matsen de groep en zetten alle tenten op; wij worden verdeeld over landrovers en gaan met de gids op pad. Het is een goed dag: we zien de Big 5 binnen 4 uur! Als we eind van de middag terugkomen op de kampeerplaats horen we Heidi al snel reopen “Skepp Liefies!” Deze kreet zullen we nog heel lang horen… ‘s Avonds gaan we nog een keer op safari, maar nu in het donker. Het is slecht weer en we zitten met zijn allen op een open truc onder dekens. Ans moet met een grote schijnwerper schijnen op zoek naar wild. Dat ze hem met regelmaat in de spiegel laat schijnen frusteert de chauffeur, maar ondanks dat zien we toch nog wel het een en ander.

... de volgende dag verlaten we Zuid Afrika en reizen we door naar Zimbabwe; na een aantal weken zullen we via Botswana en Namibie in het noorden weer terug komen in Zuid Afrika ...

Oranje rivier - Kaapstad
Bij Oranje rivier passeren we de grens met Zuid-Afrika. We komen op een “feest camping” en er hangt al een lam aan het spit. We weten nu wat er vanavond geserveerd wordt. We nemen een springbokkie en gaan even lekker zwemmen. De volgende morgen gaan we al vroeg weg … we worden kilometers verder langs de rivier gedropt en gaan met de kano terug. Het is bloedheet, dus er wordt meer gezwommen dan dat we in de kano zitten.

DSCF2437
Hierna reizen we door naar het zuiden om uiteindelijk in Kaapstad aan te komen. Onderweg maken we nog een stop bij Kaap de Goede Hoop; het meest zuid-westelijke punt van Zuid Afrka. In Kaapstad blijven we nog een aantal dagen om de stad te verkennen en Robben Island te bezoeken. Het nummer 46664 is van symbolische waarde. Voor Nelson Mandela was dit zijn gevangenisnummer toen hij jarenlang zat opgesloten op het Robbeneiland. Tegenwoordig is ‘46664’ het symbool voor zijn AIDS-project. Het nummer was de naam voor een concert waarmee geld werd opgehaald tegen deze overheersende ziekte.Boulders beach moest zeker niet vergeten worden alhoewel we het “Beekse Bergen” gehalte wel erg hoog vinden.