Zimbabwe

Vervolg rondreis door Zuidelijk Afrika ...

DSCF0594
Via het Krugerpark rijden we richting Zimbabwe. Onderweg zien we in het Krugerpark nog een groep wilde honden; deze zijn hier zeldzaam dus we hebben geluk dat we ze zien. (er zijn er maar 19 in het hele park) Net voor de grens weer even naar de Spar om proviand te halen. Daarna stempels halen bij de grens en we zijn in Zimbabwe. We zien langs de weg de grote baobab bomen; we besluiten om langs de weg de stoppen voor de lunch. Als we in de middag in Bulawayo aankomen kunnen we een upgrade voor 1 dollar krijgen naar de zolder van het huis van de Engelse familie waar we logeren. Daar maakt iedereen graag gebruik van, want doordat we nogal wat regen hebben gehad zijn de tenten door en door nat geworden. Onze gids arriveert en we gaan met hem op safari in Matobo.

DSCF0613
De geschiedenis van Matobo gaat heel ver terug. Zo'n 40.000 jaar geleden werd het gebied al bewoond door de bosjesmannen. Matobo is vol met verborgen grotten en heilige plaatsen. De vele grotten werden door de bosjesmannen als tijdelijke woonplaats gebruikt tijdens de jacht en op de wanden lieten zij fascinerende rotsschilderingen achter. Diverse oorlogen tussen verschillende stammen werden hier uitgevochten. Voor velen is Matobo nog steeds een religieus gebied en worden sommige heuvels als heilig beschouwd en zijn zij een plaats voor ceremonies en rituelen.
Het landschap wordt gekenmerkt door dicht beboste heuvels met granieten platen, kleine riviertjes of stroompjes en opeen gestapelde rotsblokken. De bizarre granieten rotsformaties zijn ontstaan tijdens de afkoeling van de aardoppervlakte en in de loop der eeuwen verfijnd door regen en wind. We gaan ook een eind klimmen om in de rotsen de oeroude rotstekeningen van de 'San' in de grotten gaan bezichtigen.

Bulawayo

De volgende morgen gaan we weer op pad; nu staat er een wandelsafari naar de neushoorns op het programma. We krijgen eerst instructies en daarna gaan we in groepen met de gids op pad. Het is geweldig om zo dichtbij te zijn en het gesnuif te horen. We zien er verschillende waar onder een familie met een baby.
DSCF0676Als we terug komen zien we een groepje locals die proberen om wat houtwerk te verkopen. We gaan voetballen met de kinderen en ondertussen even shoppen ;-) Als we verder rijden zien we een groepje mensen die staan te zingen en te dansen.Daarna door richting Victoria Falls.De beroemde watervallen behoren tot één der werelds grootste natuurspektakels. Het was de ontdekkingsreiziger David Livingstone die tijdens zijn ontdekkingsreis in 1855 dit spektakel ontdekte. Over een breedte van meer dan 1,5 km, donderen zij met veel geraas bijna 100 meter naar beneden. Ze liggen op de grens met Zambia. We hadden al wel eens vaker grote watervallen gezien (Igazu), maar de olifanten die er hier bij rondlopen maken voor ons VicFalls wel heel speciaal.

Er is hier van alles te doen .. bungeejumpen, helikoptervluchten etc. Wij besluiten om een ritje door een natuurpark te maken op de rug van een olifant. We gaan eten bij mama Africa waar we kennis maken met de nationale specialiteiten waaronder veel wildsoorten zoals kudu, warthog, krokodil, impala, struisvogel. Tino wordt trendsetter, want hij loopt met sokken in zijn sandalen. (tsja .. alles om malaria tegen te gaan)
We laten nog Tshirts maken met de route die we gaan afleggen en daarna laten we Zimbabwe achter ons om Botswana te gaan ontdekken.