Botswana

Vervolg rondreis door Zuidelijk Afrika ...

DSCF0908
We zetten de tenten op aan de Chobe rivier, waar veel vogels en dieren leven. Chobe is een park met een ongerepte natuur dat op een rondreis door deze regio niet mag ontbreken. Chobe is vooral het domein van honderden nijlpaarden en olifanten die dikwijls hun dorst komen lessen bij de rivier. Aan het einde van de middag maken we een bijzondere game cruise, een boottocht, op de rivier in het Chobe N.P.. Nijlpaarden, olifanten en vele vogelsoorten bepalen het beeld. Op de vlakten langs de rivier komen grote kudden buffels voor en allerlei antilopensoorten zoals sabelantilopes, poekoes en gnoes Ook roofdieren als hyena’s, wilde honden, cheeta’s, leeuwen en luipaarden komen hier voor.

Behalve een kampeer plek kan er hier ook luxe overnacht worden; we zien bij de receptie dat Prins Bernard hier regelmatig verbleef. Allerlei Nederlandse munten en papieren geld hangt aan de muur…
‘s Avonds komt een bewaker ons reopen en we zien op een paar meter afstand een aantal olifanten voorbij lopen; ze maken nauwelijks lawaai.
Als we Chobe achter ons laten gaan we op weg naar de Okavango delta. We stoppen bij een voormalig vluchtelingenkamp en daar blijft onze truck achter. We worden overgeladen op een vrachtwagen en moeten nog een flink eind rijden. We stoppen in “the middle of nowhere” en de reis gaat verder met motorbootjes. Er volgt een prachtige tocht door de delta naar je volgende kampeerplek

DSCF1055
De volgende dag stappen we in mokoro’s, een soort kano’s die vroeger van uitgeholde boomstammen werden gemaakt, maar nu steeds vaker van polyester zijn om de bomen in de delta te beschermen. We gaan op ontdekkingsreis door het labyrint van kanalen, eilandjes en rietkragen. De geruisloze 'mokoro's' bieden bij uitstek de mogelijkheid om het rijke vogelleven te bekijken en ijsvogels, jacana’s, visarenden en andere soorten van dichtbij te observeren. Onder meer olifanten, buffels, giraffen, antilopen komen hier voor, maar het belangrijkste wildleven in de delta zijn de vogels. Een aantal locals gaan met ons mee want we gaan in het wild kamperen. Samen met hun gaan we op wandelsafari en komen een leeuw tegen. Daar sta je dan stokstijf en maar duimen dat er niets gebeurt!

Als we de reis met mokoro’s, motorbootjes, vrachtwagen weer in omgekeerde richting gemaakt hebben laden we alle bagage weer in de truck en rijden we via de Caprivistrip naar Namibie. Als we op de kampeerplaats aankomen zien we aan de andere kant van de rivier Angola liggen. We bezoeken een dorpje en zien hoe de mensen hier “survivallen” om te overleven.

DSCF0631
De Caprivistrook is de naam van een 30 km brede strook land in Afrika tussen Angola en Botswana die hoort bij Namibië. Sinds 1990 valt de Caprivistrook in twee bestuurlijke Namibische regio’s: de westelijke helft maakt deel uit van de Kavango-regio, de oostelijke helft hoort bij de Zambezi-regio (de vroegere Caprivi-regio). De strook begint in het noordoosten van het land op de 21ste graad oosterlengte en strekt zich 450 km uit naar het oosten tot het punt waar de Chobe rivier zich van de Zambezi afsplitst. De strook grenst in het noorden aan Angola en Zambia, in het zuiden aan Botswana. De Okavango rivier stroomt door het westelijk deel van de Caprivistrook. Voornamelijk toeristische uitgaven beweren dat de strook in verbinding staat met Zimbabwe, waardoor het met Zambia en Botswana een vierlandenpunt zou vormen.
In 2013 heeft de Namibische regering de naam van de Caprivistrook gewijzigd met als doel de Duitse onderdrukking te doen vergeten. De nieuwe naam van de Caprivistrook is Zambezi Region. Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tussen 1960 en 1990 was de Caprivistrook door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten van de buitenwereld afgesloten. Er waren geheime militaire bases en het gebied was constant in staat van oorlog. Het is onduidelijk wat er zich in die jaren precies heeft afgespeeld.