Swaziland

Zaterdag
We rijden om 7:00 uur weg en stuiten al snel op wegwerk werkzaamheden. Dit zorgt er voor dat we niet echt op schieten en pas om 9:45 uur bij de grens met Swaziland aankomen. We gaan eerst onze stempels halen in Namaacha en als dat gebeurt is rijden we Mozambique uit en gaan opnieuw in de rij staan voor nieuwe stempels maar dan in Lomashasa.
images-3
Hier gaat het wat minder soepel ... Eerst een formulier in vullen voor de auto en zorgen dat we een gate pas krijgen. Ook moeten we 50 rand betalen voor de auto (die we niet hebben). Uiteindelijk kunnen we wat dollars wisselen bij een zwart handelaar want er is geen bank. Als alles uiteindelijk geregeld is gaat de slagboom omhoog en rijden we Swaziland in. Het land is groen, goede wegen, er lopen wel koeien en geiten over de weg, maar in vergelijking met Mozambique zijn ze hier al een stuk verder. We rijden dwars door het Hlane Royal NP via Manzini naar Mbubane; dit is de hoofdstad van het land. We maken een stop bij Ngwenya glas factory; we zien hier 8 jaar geleden ook al eens geweest en het is leuk om hier weer even rond te kijken. Alles wat hier gemaakt wordt is van recycled glas en is ontstaan uit projecten voor alcohol verslaafden. We lunchen hier gelijk en rijden daarna door naar Ngwenya op de grens met Zuid Afrika. Hier gaat het een stuk sneller en al snel vervolgen we onze weg via het Nelsonplateau richting Nelspruit en onze eindbestemming Witrivier. Het is een mooie route en het landschap verandert ieder keer. We komen rond 18:00 uur aan bij ons guesthouse Stille woning. Het blijkt een luxe, sfeervolle locatie te zijn waar het aan niets ontbreekt. Er is al voor ons gereserveerd bij een leuk eethuis in de buurt en we sluiten de dag af met een lekkere sushi maaltijd.
Schermafbeelding 2014-09-09 om 22.03.11
Bevolking
In Swaziland wonen 1.419.623 mensen (2014). De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 82 inwoners per vierkante km.Levensverwachting is 50,5 jaar (mannen 51 en vrouwen 50 jaar) (2014) De Swazi (97% van de bevolking) behoren tot de Nguni-groep van de Bantoes en zijn verwant aan de Zoeloe. Er zijn verder nog 3% Europeanen en Aziaten.

Taal
De officiële talen van Swaziland zijn Engels en Siswati of Swazi.

Staatsinrichting
De staatsvorm van Swaziland heeft het karakter van een absolute monarchie. De inmiddels herziene grondwet is onduidelijk over het verbod op politieke partijen. Daarbij behoudt de koning ook onder de nieuwe grondwet de ultieme rechterlijke, uitvoerende en wetgevende macht. De koning benoemt de rechters in het land maar ook de “Judicial Services Commission” (welke toeziet op de benoeming van rechters). Hij kan te allen tijde zijn vetorecht gebruiken en het parlement ontslaan, een recht waarvan hij regelmatig gebruik maakt.Swaziland heeft een parlement (National Assembly) dat vrijwel alleen adviserende bevoegdheden heeft. De leden worden via een weinig doorzichtige procedure in de lokale gemeenschappen aangewezen. Zij vertegenwoordigen officieel geen achterban. De regering legt verantwoording af aan het parlement. In de praktijk hebben de koning (Ngwenyama) en de koningin-moeder (Ndlovukazi) bijna absolute macht, alhoewel zij binnen het traditionele systeem wel gecontroleerd worden. Hoe dit proces verloopt, is echter ondoorzichtig en onduidelijk. De koning wordt omringd door diverse groepen van adviseurs, onder meer bestaande uit leden van de koninklijke familie, stamoudsten, traditionele heelmeesters en vertegenwoordigers van het leger.